Torr, sprucken jord i reservoaren Sau norr om Barcelona i mars. Arkivbild.
Torr, sprucken jord i reservoaren Sau norr om Barcelona i mars. Arkivbild. - Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Rekordvarm vår i Spanien

Spanien har uppmätt sin varmaste vår sedan man började mäta, och den näst torraste.


Medeltemperaturen låg på 14,2 grader, vilket är 1,8 grader mer än normalt enligt statistik från den statliga vädermyndigheten Aemet.

Sent i april drabbades Spanien av en omfattande värmebölja med temperaturer som på sina ställen låg 20 grader över det normala för årstiden, något nätverket World Weather Attribution (WWA), vars forskare studerar samband mellan väder och klimatförändringar, kallar exceptionellt.

Värmen i kombination med uteblivet regn förvärrar landets långvariga torka. Spaniens vattenreserver är nu nere på 47,4 procent av sin kapacitet.

Rubén Del Campo, talesperson för Aemet, pekar på att värmen får effekter för landets ekosystem.

— Yttemperaturerna 2022 var de högsta sedan 1940, säger han vid en presskonferens och varnar för att det hotar redan utsatt marint liv.

Situationen i inlandet ser inte bättre ut.

— De här höga temperaturerna får följder för såväl människors hälsa som ekosystem i och med en förhöjd risk för skogsbränder.

I maj fattades beslut om ett stödpaket på 2,2 miljarder euro för att lindra förlusterna för jordbruket i den svåra torkans spår.

TT
Senaste nytt

Almega: Utrymme att höja priserna

Erica, 30, hittade enorma kantareller: “Nybörjartur”

Erica Dahl var ute och plockade svamp för första gången när hon fick syn på något gult på håll. Det gula visade sig vara enorma kantareller.

Arlandas passpolis stänger – hit får du vända dig för ett provisoriskt pass

Resenärer från Arlanda gör klokt i att kolla en extra gång att passet är med. Nu försvinner nämligen den sista livlinan när passpolisen stänger sitt kontor på flygplatsen.

Två sprängningar dagarna före skredet

Skredet syns som en utsträckt signal från klockan 01.40 och framåt, natten till i lördags. Enligt data från Svenska nationella seismiska nätet skedde dock också två sprängningar nära Stenungsund, dagarna före det stora raset.

Polisen i Skellefteå rapporterar om stöld

"Skellefteå, många extraljusstölder under september", skriver polisen på sin hemsida.

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Kina lade ut en flytande barriär för att hålla filippinska fiskare borta från ett omstritt rev i Sydkinesiska havet. Men den fick bara vara kvar i några dagar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.