Influencerklättraren hittades kraftigt nedkyld i dödszonen
Influencerklättraren hittades kraftigt nedkyld i dödszonen - Foto: Tashi Tsering/AP

Influencer räddades på Mount Everest – tackade sponsorer istället för räddare

En döende influencer räddades på Mount Everest av 30-årige Gelje Sherpa. Istället för att tacka personen som räddade hans liv blockerade mannen honom på Instagram innan han tackade sina sponsorer. Nu rasar folk i sociala medier.


En malaysisk klättrarinfluencer var nära döden på Mount Everests “dödszon” när han räddades av 30-årige Gelje Sherpa. Sherpa är en etnisk grupp som främst håller till högt upp i Himalaya i Nepal. 

Men istället för att tacka sin livräddare valde Ravichandran Tharumalingam att tacka sina sponsorer och sitt eget team.

Blockerade sin livräddare på sociala medier

Nu strömmar ilskna kommentarer in på Tharumalingams Instragramkonto. Enligt kommentarer på sociala medier ska han ha blockerat sin räddare från att se hans inlägg, vilket Gelje Sherpa själv har delat i sina händelser på Instagram.

Ilskna kommentarer ifrågasätter influencerns agerande

Nu hyllas Gelje Sherpa på sociala medier samtidigt som den malaysiske klättraren fortsätter att få hatkommentarer. En återkommande kommentar försvarar mannen, men har hånats av andra.

Hittades i dödszonen

Gelje Sherpa och hans kinesiska klient hade hittat klättraren helt ensam under deras bergsstigning. Där övertalade sherpan/Gelje sin klient att överge deras resa för att istället rädda mannen. Han hängde skakandes från ett rep och utan syrgas, rapporterade Insider.

I Mount Everests dödszon där de fann klättraren dör en människa utan extra syrgas. Från en höjd på 8 500 meter över havet bar Gelje Sherpa mannen på sin rygg i över en halv kilometer.

Senare pratade den räddade mannen om resan i malaysisk tv, men utan att nämna personen som räddade hans liv. Där tackade han istället sitt team som inte hade varit med honom samt sina sponsorer.

Tackade sponsorer istället för livräddaren

Efter att ha mött hård kritik på sociala medier med tusentals arga reaktioner valde han till sist att tacka Gelje Sherpa. Hans namn nämns tillsammans med flera andra sherpor men först efter att ha nämnt sina sponsorer. 

Efter flera dagars kommentarskrig nämnde klättraren till sist Gelje Sherpas namn men först efter att ha nämnt sina sponsorer och sitt team. Blockeringen på Instagram verkar även vara borttagen då Gelje Sherpa nu har kommenterat under ett av Ravichandran Tharumalingams inlägg:

– Tack. Hoppas att du återhämtar dig väl.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.