20 miljoner etiopier är i behov av bistånd med anledning av torka och konflikter i landet. Arkivbild.
20 miljoner etiopier är i behov av bistånd med anledning av torka och konflikter i landet. Arkivbild. - Foto: Ben Curtis/AP/TT

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.


Det framgår inte vilka som ligger bakom stölderna, men när byråchefen Samantha Power i våras informerade senatens utrikeskommitté om de första upptäckterna av stora stölder av livsmedelsbistånd i Tigray-regionen i norra Etiopien, sade hon att stölderna verkar "involvera samverkan mellan parter på båda sidorna" i regeringskonflikten med rebeller.

Hon var också kritisk till att de "utbredda och samordnade" biståndsstölderna inte hade upptäckts snabbare och kallade det "ett systemfel".

USA är den största enskilda givaren till Etiopien och gav ifjol 1,8 miljarder dollar i humanitärt bistånd, inklusive mathjälp, till landet. Sammanlagt är 20 miljoner av Etiopiens cirka 120 miljoner invånare i behov av bistånd med anledning av torka och konflikter.

För drygt en månad sedan beslutade FN:s livsmedelsprogram WFP att stoppa försändelser med mat till den konflikthärjade Tigray-regionen i Etiopien efter larm om förskingring av mat.

TT
/
USA
Senaste nytt

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

2 timmar sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.