Colombias president Gustavo Petro, till vänster, och ELN-ledaren Antonio García skakar hand efter avtalet om en vapenvila, påhejade av Kubas president Miguel Díaz-Canel, i mitten.
Colombias president Gustavo Petro, till vänster, och ELN-ledaren Antonio García skakar hand efter avtalet om en vapenvila, påhejade av Kubas president Miguel Díaz-Canel, i mitten. - Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.


Överenskommelsen gjordes i samband med fredssamtal mellan parterna som pågått i Kubas huvudstad Havanna. Avtalet undertecknades av president Gustavo Petro och ELN-ledaren Antonio García.

— Här föds en ny verklighet, nu avslutas det väpnade upprorets tid i Latinamerika, sade Gustavo Petro vid en ceremoni.

Beskedet om vapenvilan kommer bara dagar efter det att Colombias riksåklagare upphävt en arresteringsorder mot Antonio García.

Samtalen med ELN, den största kvarvarande gerillagruppen i landet, inleddes redan 2016 under president Juan Manuel Santos. Under hans tid undertecknades även ett fredsavtal med Farc-gerillan som därefter övergav sina vapen och bildade ett politiskt parti.

Samtalen med ELN avbröts dock 2019 av den konservative före detta presidenten Iván Duque efter en attack mot en polisakademi i Bogotá då 22 personer dödades.

Regeringen återupptog fredssamtalen med ELN efter det att Gustavo Petro vann valet i augusti och blev Colombias första vänsterpresident.

Vänstergerillan ELN bildades 1964 och hade förra året runt 5 800 medlemmar.

TT
Senaste nytt

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

2 timmar sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.