Barnen hittades efter 40 dagar i Amazonas regnskog. Bild tillhandahållen från de colombianska myndigheterna.
Barnen hittades efter 40 dagar i Amazonas regnskog. Bild tillhandahållen från de colombianska myndigheterna. - Foto: Colombias presidentkontor/AFP/TT

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

De fyra barn som i över en månad har varit försvunna efter en flygolycka i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv. Ja, barnen har hittats, men jag behöver ett flyg eller en helikopter för att åka och hämta dem snabbt, säger barnens släkting Fidencio Valencia till AFP.


"Lycka för hela landet! De fyra barn som gick vilse i den colombianska djungeln för 40 dagar sedan har hittats vid liv", skriver president Gustavo Petro på Twitter tillsammans med en bild på räddningsarbetare och militärer som tar hand om barnen.

— De är svaga. Nu måste läkarna få undersöka dem, sade han senare vid en pressträff i Bogotá.

Barnen, som tillhör ursprungsbefolkningen, är 13, nio, fyra och nästan ett år gamla och försvann efter en flygolycka den 1 maj.

Försvann från flygradarn

Det är vanligt med flygtransporter i området, där vägarna är få. Det enmotoriga planet var på väg från Araracuararegionen till staden San José Del Guaviare. Piloten larmade om motorproblem, sedan försvann planet från flygradarn.

Piloten, barnens mamma och en till vuxen omkom i kraschen. Men man har under sökinsatsen hittat spår som tytt på att barnen varit vid liv.

Flera hundra soldater och frivilliga har deltagit i sökandet efter barnen och man har även använt flygplan och helikoptrar. Från luften har man släppt tio tusen flygblad över området med information, både på spanska och på barnens modersmål, med uppmaningar om att de ska stanna där de är.

På flygbladen fanns även överlevnadstips och militären har släppt matpaket och vattenflaskor i området. Man har också spelat upp inspelade meddelande från en annan av barnens släktingar som uppmanar dem att inte röra sig runt i regnskogen.

En färsk video från flygvapnet visar en helikopter som vinschar upp barnen eftersom den inte kunde landa i den täta regnskogen där de hittades. Den ska sedan ha gett sig av till San José Del Guaviare i utkanten av djungeln där barnen fördes över till ett ambulansflyg som tog dem till huvudstaden Bogotá.

Lär sig jaga

Enligt släktingen Fidencio Valencia lär sig barn i ursprungsbefolkningsgruppen tidigt att både fiska och jaga och han säger till AFP att barnen var vana att vistas i regnskogen.

— Den stora flickan är mycket intelligent. Hon är mycket aktiv, hon är stark, säger han och syftar på det äldsta av syskonen.

President Gustavo Petro kallade fredagen för en magisk dag när han anlände till Colombia från Kuba där han precis har undertecknat en vapenvila med gerillagruppen ELN.

— De var ensamma, de klarade det på egen hand. Ett exempel på överlevnad som kommer att gå till historien.

Petro sade redan efter drygt två veckor att barnen hade hittats vid liv. Ett uttalande som han sedan backade från med förklaringen att han hade blivit felinformerad.

De tre vuxna ombord på planet omkom. Bild från den 18 maj.
TT
/
Senaste nytt

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

13-åring efter mordet: Man är van

En tonårspojke sköts ihjäl tidigt under onsdagskvällen vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. Många personer befann sig i närheten och kunde snabbt ta sig till platsen. Man är van, säger en 13-årig pojke som såg den mördade tonåringen.

Kvinna död efter krock med älg

En kvinna i 20-årsåldern har avlidit efter att ha krockat med en älg på Hisingen i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Inga platser kvar på asylboenden i Tyskland

Tyska asylboenden är fullbelagda efter att rekordmånga personer har ansökt om asyl i landet. På bara årets första åtta månader har det hittills kommit nästan lika många asylsökande som under hela förra året.

MP-toppens krav efter dödsskjutningarna: ”Behöver undantagstillstånd”

Inför något som liknar undantagstillstånd för att få stopp på killarna och männen som skjuter. Det kräver kommunalstyrelsens ordförande i Haninge efter våldsbrotten.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.