I Nederländerna blir nu solkräm gratis i förhoppning av att få bukt med de ökande fallen av hudcancer
I Nederländerna blir nu solkräm gratis i förhoppning av att få bukt med de ökande fallen av hudcancer - Foto: Erik Simander/TT & Berit Roald/TT

Här tillhandahåller regeringen gratis solkräm – efter ökade fall av hudcancer

Den nederländska regeringen har beslutat att tillhandahålla gratis solkräm på flera offentliga platser. Anledningen är de ökade fallen av hudcancer som oroar politikerna.


Efter de dystra beskedet att man nått nya rekordnivåer av hudcancer i Nederländerna har nu landets regering beslutat att solkräm ska vara gratis. Det kommer, enligt den nederländska regeringen, finnas automater med solkräm i skolor, parker, idrottsplatser och på offentliga platser, det skriver The Guardian. 

Allt fler dödsfall på grund av hudcancer

Tidningen rapporterar att över hela Europa har just hudcancer ökat drastiskt de senaste två årtionden. I grannlandet Tyskland ska antalet dödsfall relaterat till hudcancer stigit med 55 procent mellan 2001-2021, enligt Federal Office of Statistics.

En boende i kuststaden Katwijk säger till tidningen att det säkert kan kosta en del pengar men att människors hälsa är viktigare. 

– Det kostar en del pengar men vi håller folkets hälsa högt. Vi ser ofta människor som njuter av solen men ignorerar att skydda sig själva då Katwijk faktiskt får mer sol än genomsnittet, det här är inte bra, säger han till The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!