Grekisk kustbevakning i Kalamatas hamn dit överlevande från migranttragedin förts.
Grekisk kustbevakning i Kalamatas hamn dit överlevande från migranttragedin förts. - Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Flera gripna efter migranttragedi i Grekland

Nio personer har gripits i Grekland, misstänkta för människosmuggling i samband med migrantkatastrofen utanför den grekiska kusten. De gripna fanns bland dem som överlevde när skeppet sjönk. Ett 80-tal personer ombord omkom.


En stor räddningsinsats inleddes i Joniska havet, mellan Italien och Grekland, tidigt på onsdagsmorgonen. Enligt överlevare befann sig upp till 750 personer ombord. Ett flygfoto på fartyget innan det sjönk visar människor som trängdes på däck, de flesta utan flytvästar.

Grekisk kustbevakning meddelade sent på torsdagen att man gripit nio av dem som överlevde katastrofen. Anklagelserna gäller misstankar om människosmuggling. Enligt tv-bolaget ERT var samtliga gripna av egyptisk nationalitet.

Förhört passagerare

Gripandena kom efter det att de 104 personer som överlevt kunnat höras av kustbevakningen i hamnstaden Kalamata.

Den grekiska kustbevakningen har hittills bekräftat närmare 80 dödsfall.

— Vi har sett sådana här gamla fiskebåtar förut från Libyen. De är runt 30 meter långa och kan lasta 600–700 personer när de är fullastade. Men de är inte alls sjövärdiga. För att uttrycka det enkelt är de flytande kistor, säger Nikos Spanos som tidigare arbetat vid kustbevakningen.

De flesta av de överlevare som anlänt till Kalamatas hamn har varit män. Men enligt vittnesmål från vårdpersonal talar överlevare om att ett stort antal kvinnor och barn befann sig under däck.

En läkare på Kalamatas sjukhus, som lånade ut sin telefon till en av överlevarna, uppger att han hörde mannen säga att upp till hundra barn fanns ombord på båten, rapporterar BBC med hänvisning till lokala medier.

Landssorg utlyst

Övergångsregeringen i Grekland, som leder landet sedan den 25 maj, har utlyst tre dagars landssorg.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att hon är "djupt bedrövad" över händelsen och lovar att stärka samarbetet mellan EU och berörda länder för ytterligare åtgärder mot människosmugglare.

Människorättsgrupper hävdar dock att sådana åtgärder kan göra att migranter och flyktingar tvingas ta ännu längre och farligare vägar för att nå säkra länder

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!