Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.
Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland. - Foto: Johan hallnäs

Allt om försvunna ubåten Titan: Sökandet, passagerarna och farkosten

En turistubåt är försvunnen sedan den dykt ned mot vraket av Titanic, på nästan 4 000 meters djup. Det här är vad vi vet om händelsen.


Vad är det som har hänt med ubåten Titan?

Den 6,7 meter långa turistubåten, som går under namnet Titan, skulle dyka ned mot Titanic-vraket på 3 800 meters djup i Atlanten, utanför Newfoundland. Farkosten är inte en fullskalig ubåt, utan en mindre typ av undervattensfarkost som är beroende av ett följefartyg som släpper ned och tar upp den.

Polar Prince heter den isbrytare som agerade följefartyg till farkosten, och undervattensfärden påbörjades på söndagsmorgonen lokal tid. En timme och 45 minuter senare tappade besättningen ombord på isbrytaren kontakten med Titan.

Farkosten har tidigare genomfört flera expeditioner till Titanicvraket. Förra året reste 28 personer med ubåten för att få chans att se vraket på nära håll. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till vraket.

Hur är det ombord på Titan?

Personer som varit med på tidigare expeditioner med ubåten vittnar om att den förseglas utifrån med stora bultar. Det innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut.

En CBS-journalist som gjorde samma resa förra året, David Pogue, säger till BBC att ubåten har sju olika funktioner för att kunna ta sig upp till ytan, men att ingen av dessa hittills har fungerat.

När följeskeppet är rakt ovanför ubåten kan de skicka korta textmeddelanden till varandra. Uppenbarligen får de inga svar längre, säger Pogue till kanalen och nämner att kontakten med följeskeppet bröts under ungefär tre timmar när han åkte med Titan.

Enligt Pogue ska Stockton Rush, ubåtens ägare som befinner sig på ubåten just nu, ha försäkrat honom om att farkosten var "oerhört säker" eftersom den tagits fram med hjälp av Nasa.

Vem genomför resorna till Titanic?

Företaget Oceangate Expeditions äger den saknade ubåten och är också arrangör till turistresorna till Titanics vrak.

Turerna kostar upp till 250 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor) per person. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar.

Vilka är personerna ombord på Titan?

Totalt fem personer befinner sig på ubåten. Bland dem finns en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood. Även en brittisk miljardär, Hamish Harding, är ombord. Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten, är också med, liksom den franske upptäckaren Paul-Henry Nargeolet.

Hur går sökandet efter ubåten till?

USA:s kustbevakning har skickat ut Herkulesplan för att söka av havsytan vid platsen där ubåten sänktes ned, och den kanadensiska kustbevakningen har satt in flyg som använder sig av bojar utrustade med ekolod. Ytterligare räddningsfartyg har skickats till platsen, men det kan ta flera dygn för dem att nå fram.

Om ubåten har gått ned till havsbotten är möjligheterna begränsade. Experter har uttalat sig om att det i sådana fall är mycket svårt att genomföra räddningsaktioner, eftersom få farkoster kan gå så djupt.

Hur länge kan man överleva i ubåten?

Enligt uppgift räcker syret i ubåten i fyra dygn för de fem personerna ombord. Det är därmed en kritisk kamp mot klockan att hitta turistubåten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!