Ubåten Titan försvann på väg ner till Titanics vrak.
Ubåten Titan försvann på väg ner till Titanics vrak. - Foto: Action Aviation/AP/TT och OceanGate Expeditions/AP/TT

Tiden rinner ut för försvunna ubåten Titan – då tar syret slut

Sökandet efter den ubåt som försvann på väg ned till Titanics vrak går in i en avgörande fas på torsdagen. Inom några timmar beräknas syret i den lilla undervattensfarkosten ha tagit slut.


Fler och fler fartyg har kallats till området under det senaste dygnet, sedan ett återkommande dunkande ljud har registrerats i havsdjupet. Det är oklart om det har med ubåten att göra, men det är det enda spåret som går att följa.

Sökområdet spänner sig över mer än 25 000 kvadratkilometer. Om och när ubåten lokaliseras behöver räddningsinsatsen övergå i ett sannolikt väldigt komplicerat bärgningsförsök. I området är havet upp emot 4 000 meter djupt.

— Ibland kommer man till ett läge där man måste fatta ett tufft beslut. Vi är inte där än, sade det amerikanska kustbevakningsbefälet Jamie Frederick under natten till torsdag svensk tid.

Syret beräknas ta slut klockan 13 svensk tid

USA:s flotta har skickat en särskilt bärgningsfarkost som har förmåga att lyfta särskilt tunga saker ur havet. Den försvunna ubåten är ungefär 6,5 meter lång och väger lite drygt nio ton. Flottans farkost sägs kunna bärga saker som väger omkring 27 ton.

Fem personer befann sig ombord på ubåten Titan när den gick ned under ytan i söndags, i syfte att besöka vraket av den förlista oceanångaren Titanic. Mindre än två timmar senare tappades all kontakt med farkosten.

Strax efter klockan 13 svensk tid beräknas syret ombord ha tagit slut.

Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.
Företaget Oceangate Expeditions använder undervattensfarkosten Titan för att låta turister besöka Titanics vrak. Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!