Fem personer försvann i havsdjupet i denna undervattensfarkost, som företaget Oceangate Expeditions använde för att ta turister till Titanics vrak. Arkivbild.
Fem personer försvann i havsdjupet i denna undervattensfarkost, som företaget Oceangate Expeditions använde för att ta turister till Titanics vrak. Arkivbild. - Foto: OceanGate Expeditions via AP/TT

Tiden ute för den försvunna ubåten – syret ska nu vara slut

Det är oklart om det ens fanns några överlevande att rädda i Atlantens djup, men nu är det sista hoppet med all sannolikhet släckt. Om den försvunna undervattensfarkosten fortfarande är hel så tros syret därinne ha tagit slut.


Fakta: Titan

Titan är en typ av undervattensfarkost som inte på egen hand kan ta sig till eller från en hamn. Den är beroende av ett fartyg ovan ytan som släpper ned och tar upp den ur vattnet och som guidar den under ytan. Farkosten har ingen egen navigeringsfunktion.

Den mäter ungefär 6,5 meter och klarar att dyka ned till 4 000 meters djup. I fören är den försedd med ett kupolformat 60 centimeter brett fönster med ett decimetertjockt pansarglas.

Passagerarna sitter tätt på två bänkar mitt emot varandra längs långsidorna.

Ubåten förseglas utifrån, vilket innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut ur ubåten inifrån, i fall den skulle ha kommit upp till ytan.

Syret i den lilla farkosten har beräknats räcka till 13-tiden på torsdagen, svensk tid. Om det har suttit fem personer i djupets mörker och väntat på undsättning så var det sannolikt förgäves.

Den 6,5 meter långa ubåten gick ned under havsytan i söndags – för att besöka oceanångaren Titanics vrak – men den tycks sedan själv ha råkat ut för någon form av olycka. Lite mindre än två timmar efter avfärd bröts all kontakt med farkosten.

Ingen vet vad som hände, eller om ubåten har förblivit intakt.

Knackljud gav hopp

Det enda som har uppfattats som möjliga livstecken är regelbundna ljud som har hörts långt under havsytan, som i teorin skulle kunna vara knackningar från insidan av en farkosts skrov.

När fem personer sitter i ett förslutet utrymme av den storleken så har det beräknats att syret skulle räcka i ungefär fyra dygn.

Under de senaste dagarna har en sökinsats trappats upp ju längre tiden har lidit. Men fartygen som har sökt har arbetat på en yta motsvarande fem gånger Vänerns storlek – där havet kan vara 4 000 meter djupt.

USA:s kustbevakning har skickat ut Herkulesplan för att söka av havsytan vid platsen där ubåten sänktes ned, och den kanadensiska kustbevakningen har satt in flyg som använder sig av bojar utrustade med ekolod. Den amerikanska flottan skickade till torsdagen en särskild bärgningsfarkost som skulle kunna lyfta upp föremål som väger långt mycket mer än ubåten, men den förmågan har ännu inte kommit till användning.

Fyra män och en tonåring på ubåten Titan

De fem personerna som sänktes ned under havsytan i Titan i söndags var en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood, den brittiska miljardären Hamish Harding, Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten, liksom den franske upptäckaren och Titanicexperten Paul-Henry Nargeolet.

Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!