Wagnerstyrkor har intagit det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-on-Don, enligt ledaren för den ryska paramilitära gruppen Jevgenij Prigozjin.
Wagnerstyrkor har intagit det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-on-Don, enligt ledaren för den ryska paramilitära gruppen Jevgenij Prigozjin. - Foto: Wagner/handout/AP/TT

Putin håller tal efter Wagnergruppens uppror: "Vi kommer att försvara vår stat"

Paramilitära Wagnergruppens hotar att vända vapnen mot Ryssland. "Internt förräderi", replikerar president Vladimir Putin.


Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och som har tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i samband med Rysslands invasion av Ukraina tagit en mer formell och framträdande roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Tiotusentals av dess stridande, många som rekryterats från fängelser, beräknas ha blivit dödade.

— Vi kommer att försvara vår stat för förräderi inifrån, replikerar president Vladimir Putin i ett pågående tal enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

I talet vänder sig presidenten till Wagnergruppens soldater som han säger har "lurats att delta i ett väpnat uppror".

Det senaste dygnets utveckling har varit dramatiskt i Ryssland.

Wagnerstyrkor har tagit sig in i det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-on-Don och tagit kontrollen över stadens centrala delar, uppger den ryska paramilitära gruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

— Vi är inne i högkvarteret, klockan är 7.30, säger han i en video på Telegram

Wagnerchefen uppger också att hans styrkor skjutit ned en rysk militärhelikopter. I likhet med andra uppgifter från Prigozjin har detta inte verifierats från ryskt håll.

Prigozjin anklagar det ryska försvarsdepartementet för att medvetet ha beskjutit Wagnersoldater stationerade i Ukraina.

— De har genomfört robotattacker mot våra bakre linjer, sade en rasande Jevgenij Prigozjin i en av flera ursinniga ljudinspelningar som publicerades på kvällen.

— Wagners befälhavarråd har fattat ett beslut, att ondskan hos det landets militärledning måste stoppas.

Utlovar hämnd

Enligt Prigozjin – som beskyller försvarsminister Sergej Sjojgu för att ligga bakom attackerna – har ett "enormt" antal av Wagners soldater dödats.

Wagnerledaren kräver att Sjogju och generalstabschefen Valerij Gerasimov ska bege sig till Rostov för att möta honom. Annars väntar hämnd för attackerna.

— Vi är redo att dö allihop. Alla 25 000, och sedan 25 000 till, säger Prigozjin

Han uppmanar alla ryssar att stödja kampen mot landets militärledning, men tillägger att det "inte är en militärkupp".

Rysslands försvarsdepartement har tillbakavisat anklagelserna om attacker mot Wagners styrkor.

"Väpnat uppror"

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

"Prigozjins uttalanden och handlingar utgör i praktiken uppmaningar till en väpnad inbördeskonflikt på ryskt territorium och ett hugg i ryggen på ryska militärer", uppger FSB i ett uttalande.

Wagnersoldater uppmanas av FSB att gripa sin ledare. Den ryska militärledningen utlovar samtidigt straffrihet för soldater som överger Wagner och i stället ansluter sig till den nationella armén.

"Ni har lurats att delta i Prigozjins brottsliga verksamhet och i ett väpnat uppror", skriver militärledningen i ett uttalande.

Stärkt säkerhet i Moskva

President Vladimir Putin informeras löpande om händelseutvecklingen, enligt Kreml.

Säkerheten har stärkts runt om i Moskva och det ryska nationalgardets specialenheter har satts i full beredskap i den ryska huvudstaden.

Motorvägen M4 som förbinder Moskva med Rysslands södra regioner har dessutom stängts av, vid gränsen mellan länen Lipetsk och Voronezj.

"Badar i blod"

Wagnergruppen strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära armé. Men från att ha varit en av Putins viktigaste allierade har Prigozjin gått till att bli allt mer kritisk mot Kreml och den ryska militärledningen.

Under fredagen gick Prigozjin till angrepp mot Putins beskrivning av den ukrainska motoffensiven.

— Vi badar i blod. Det kommer inga reservister. Det som de berättar för oss är djupt vilseledande, sade han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!