Röda torget i Moskva.
Röda torget i Moskva. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Wagnerkrisen tonas ned i ryska medier

Kremlkontrollerade medier tonar ner vad som har hänt och högernationalistiska kanaler beskriver Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin som en agent för väst. Rysslandskännaren Per Enerud beskriver hur ryska medier rapporterar om Wagnerupproret i helgen.


Kremlstyrda medier: Ryssland är starkare nu

— De medier som Kreml kontrollerar försöker nu tona ner vad som hänt så mycket som möjligt, säger Per Enerud som är tidigare pressråd vid Sveriges ambassad i Moskva.

Han säger att Rysslands största dagstidning, Komsomolskaja Pravda, försöker förflytta uppmärksamheten till skeenden i Ukraina.

Per Enerud är journalist, författare och tidigare pressråd vid Sveriges ambassad i Moskva. Arkivbild.

I Komsomolskaja Pravdas artikel om Wagnerkrisen är vinkeln att upproret inte har försvagat Ryssland – utan att landet nu är starkare än tidigare.

Det hävdas också att det inte var den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko som löste krisen. I stället beskrivs det som att Rysslands president Vladimir Putin klarade ännu ett kraschtest enligt Enerud:

— Man menar att det här inte var någon stor grej och att det är löst nu.

Kreml beskriver upproret som en intern händelse som inget annat land är inblandat i, även om man beskriver det som uppror och myteri.

— De statliga kanalerna har också undvikit att angripa Prigozjins allt för mycket personligen utan hänvisar till att det är olämpligt att hålla på så här i en tid av krig, säger författaren och journalisten Enerud.

.

Högernationalistiska medier: Prigozjin är en agent för väst

I början av det ryska angreppskriget mot Ukraina genomfördes en masstängning av oberoende medier i Ryssland. Men högernationalistiska medier är fortfarande tillåtna och där är tonläget annorlunda jämfört med de Kremlstyrda tidningarna.

— De högernationalistiska medierna, som egentligen står politiskt på samma fält som Prigozjin – men inte är lojala med honom – har i ganska hög utsträckning beskrivit det här som att han vore en agent för brittisk eller fransk underrättelsetjänst och att upproret har alla tecken på att vara CIA-stött, säger Enerud.

Han tillägger att nästan all kritik kommer från högerhåll:

— Det är de som är tillåtna att uttrycka kritik, de som tycker att Putin ska vara mer Putin.

.

Prigozjinmedier: Lägre tonläge

Prigozjin är också ägare till ett eget medieimperium, som är lojalt mot honom.

Det är svårt att uppskatta hur stor räckvidd Prigozjins medier har, poängterar Enerud. Klart är i alla fall att de är inflytelserika och är opinionsformande i vissa kretsar.

— Man skapar bilden av att väst alltid har varit Rysslands fiende. Anglosaxarna hatar alla slaver som katter hatar mössen. Sådana tankar odlas väldigt mycket i de här kanalerna.

Till skillnad från de högernationalistiska konkurrenterna har medierna som Prigozjins kontrollerar haft ett lågt tonläge de senaste dagarna.

— De vill inte säga "äntligen en befrielse ifrån Putin", utan har mest sagt att Prigozjin går fram och beskrivit vilka krav han ställer, säger Per Enerud.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!