Roland Schoeman är tidigare OS-guldmedaljör och sitter med i The Enhanced Games rådgivningskommitté.
Roland Schoeman är tidigare OS-guldmedaljör och sitter med i The Enhanced Games rådgivningskommitté. - Foto: Mark Baker/Gorm Kallestad/TT

Skandalmästerskapet "The Enhanced Games" kritiseras – tillåter doping: "Synd och märkligt"

The Enhanced Games är ett mästerskap som ska likna OS – men där doping är tillåten. Vilka risker finns med en sådan tävling, och att dopa sig? Nyheter24 reder ut frågan.


Affärsmannen Aaron D'Souza har en vision om att hålla ett mästerskap likt OS, men där deltagarna får dopa sig fritt. Mästerskapet kallas för “The Enhanced Games” (“De förbättrade spelen”) och är tänkt att hållas 2024 på okänd plats. Grenarna som kommer att finnas med är simning, gymnastik, tyngdlyftning, kampsport och friidrott.

På The Enhanced Games hemsida anklagar de flera medlemmar ur Internationella olympiska kommittén (IOK) och World Anti-Doping Agency (WADA) för att vara “fiender till vetenskapen”. De anser att dessa individer har förtalat “förbättrade pionjärer”.

“Enligt D'Souza kommer hans spel att krossa alla världsrekord genom att frigöra mänsklig potential”, skriver TT.

Christine Helle, VD för Antidoping Sverige, uttrycker sin besvikelse över The Enhanced Games:

– Jag tycker att det är väldigt synd och märkligt. Jag förstår inte vitsen med att ha en tävling där det är fritt fram att dopa sig och därmed fuska, säger Christine Helle till Nyheter24.

Biverkningar av anabola steroider och efedrin

Något som inte nämns på hemsidan är de många biverkningar som förknippas med dopningspreparat som anabola androgena steroider (AAS) och efedrin. Antidoping Sverige skriver att upprepad användning av efedrin leder till avtrubbning.

Preparatet är läkemedelsklassat och kan ge “allvarlig hjärt- och kärlpåverkan, skakningar, svettningar, kräkningar, oro och sömnsvårigheter och kan vara beroendeframkallande”, uppger hemsidan.

“Roid rage”

Uttrycket har blivit ett vedertaget begrepp som beskriver när någon som använder anabola steroider får ett överdrivet vredesutbrott. AAS har bland annat en biverkning som leder till aggressivitet hos användaren. Receptorer i hjärnan påverkas vid användning av AAS, “vilket kan utlösa aggressivitet, kraftiga humörsvängningar och irritabilitet”, skriver Dopingjouren.

En studie som utförts av University of Southern California testade effekten “roid rage” i råttor. Den visade att råttorna som hade behandlats med testosteron blev mer benägna att attackera andra. Under studien tenderade råttorna att attackera mer ofta och höll tillbaka kortare tid jämfört med hur de agerade utan dopning.

Bitch tits och håravfall

Dopning kan påverka en mans kropp negativt både under tiden som preparaten används men även långt efter. Beroendecentrum Stockholm och Dopingjouren listar flera biverkningar:

  • Aggressivitet och depression

  • Akne på rygg, skuldror och bröst 

  • Barnlöshet

  • Depression 

  • Förstorade bröst eller “bitch tits” 

  • Förändrad sexlust

  • Håravfall

  • Minskade testiklar 

  • Stora förändringar i humör och självförtroende 

Förstorad klitoris och håravfall

Kvinnor som använder sig av AAS-dopingpreparat kan få biverkningar som liknar de som sker under processen av ett könsbyte. Detta innebär bland annat mörkare röst, förstorad klitoris och skäggväxt. Dopingjouren skriver att majoriteten av alla kvinnor som kontaktar dem för biverkningar har introducerats av en närstående man, utan att ha informerats om riskerna vid användning av dopingpreparat. Kvinnor påverkas mer kraftigt av användning av anabola steroider och kan få permanenta biverkningar vid låga doser. Vanliga biverkningar som listas av Dopingjouren är:

  • Akne

  • Aggressivitet

  • Förändring av röst

  • Förminskade bröst

  • Håravfall

  • Klitorisförstoring

  • Menstruationsrubbningar

  • Ökad behåring i ansikte och på kropp

Biverkningar resten av livet

En kort kur av doping kan påverka din kropp negativt åratal efter. Om en man dopar sig med testosteron kan kroppens egen produktion bli otillräcklig efter avslutad kur. När kroppen inte orkar producera tillräckligt med testosteron kan det leda till depression hos män, vilket syns naturligt hos äldre män när testosteronnivån sjunker med åldern.

Finns koppling till kriminalitet

Christine Helle berättar om hur doping påverkar både användaren och även de runt personen. Hon anser att The Enhanced Games agerar oansvarigt då doping har kopplats till organiserad brottslighet.

– Man ser att doping är starkt kopplat till kriminalitet i vissa fall. Det är kriminalitet där de skadliga effekterna kan vara lika allvarliga som hälsoeffekterna, säger Christine Helle till Nyheter24.

Källor: Beroendecentrum, DopingjourenJanusinfo

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!