Allt fler unga behöver läkarvård efter att ha börjat röka e-cigaretter.
Allt fler unga behöver läkarvård efter att ha börjat röka e-cigaretter. - Foto: Robert F. Bukaty & Steven Senne

Allt fler barn som vejpar läggs in på sjukhus – lungorna kan kollapsa

Vejping och e-cigaretter har på några få år vuxit ut och blivit populärt i de flesta åldersklasserna. Faktum är att allt fler barn och ungdomar tvingas söka läkarvård på grund av den dödliga risk det kan medföra.


Allt fler ungdomar har börjat använda sig av e-cigaretter, så kallade vejps. I flera låg- och mellanstadieskolor runt om i Storbritannien ser man nu en ökad andel barn och ungdomar som tvingas uppsöka läkarvård efter att ha blivit beroende av just vejping.

"Vi vet helt enkelt inte vad det är i"

Andy Bush, professor och läkare vid Royal Brompton Hospital I London, säger till sajten Sky News att han är förskräckt över situationen många av barnen hamnar i.  

– Unga barn blir utsatta för substanser och beroenden. En del av dessa substanser är också giftiga, och alla gifter är inte kända, säger han och fortsätter:

– Det är en djungel… Vi vet helt enkelt inte vad det är för innehåll i det mesta. 

Han förklarar att barn och tonåringar som börjar röka cigaretter oftast upplever yrsel och illamående, utöver att kräkas. I förhållande till följderna som e-cigaretter kan frambringa så är det en viss skillnad då man nu ser att e-cigaretter bidrar till att barn istället behöver uppsöka läkarvård. I vissa fall kan det till och med röra sig om intensivvård och risken att mista livet i en alldeles för ung ålder.

– Lungorna kan börja blöda, lungorna kan kollapsa och läcka syre. Lungorna kan också börja fyllas av fett och fettvävnad, förklarar Andy Bush. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!