Netflix tjänar storkovan på Squid Game. Men några royalty betalas inte ut till skaparen Hwang Dong-hyuk (t.v)
Netflix tjänar storkovan på Squid Game. Men några royalty betalas inte ut till skaparen Hwang Dong-hyuk (t.v) - Foto: Lee Jin-man & Jordan Strauss

Squid Game-skaparens enorma miss – får 0 kronor i royalty

Supersuccén Squid Game fick tittare att rusa till streamingtjänsten Netflix, som kom att tjäna stora pengar på den relativt billiga produktionen. Men hur mycket tjänade då skaparen själv?


Under hösten 2021 hade Netflixserien ”Squid Game” premiär. Den sydkoreanska serien, som handlar om att en samling människor får chansen att tävla om pengar genom att utföra barnlekar, med livet som insats, skulle komma att bli en supersuccé och en riktig kassako för Netflix.

Billig produktion – slog rekord

Skaparen bakom serien, Hwang Dong-hyuk, presenterade serien och manuset för flera produktionsbolag och streamingtjänster, men alla nobbade honom. Men efter många, långa försök valde tillslut Netflix att nappa på presentationen av den dystopiska thriller-serien.

Produktionen skulle visa sig vara ett kap för streamingtjänsten då kostnaden att producera ett avsnitt motsvarande omkring 2,4 miljoner dollar, strax över 26 miljoner svenska kronor, skriver Los Angeles Times. Det beloppet skulle visa sig motsvara en fjärdedel av kostnaden för vad avsnitten i ”Stranger Things” kostar. 

Squid Game kom att kamma hem flera Emmy-troféer och blev Netflix mest sedda produktion med 1,65 miljarder visningstimmar på bara 28 dagar. 

Skaparen fick ingenting – i royalty

Allt detta sammantaget har inneburit att streamingtjänsten tjänat stora pengar på produktionen Squid Game. Frågan är då hur mycket av intäkterna som gått tillbaka till skaparen? Inte särskilt mycket.

Kontraktet innefattade inga royalty-bonusar, vilket innebär att skaparen Hwang Dong-hyuk alltså inte tjänat en enda krona, dollar eller won i royalty-bonus. 

Det går nog ingen nöd på honom för det då han, enligt flera källor på internet, har en förmögenhet som uppgår till omkring fem miljoner dollar, motsvarande över 54 miljoner svenska kronor. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!