Rök stiger över Jenin under den israeliska rädens andra dag.
Rök stiger över Jenin under den israeliska rädens andra dag. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Israeliska räden fortsätter • 4 000 har flytt från flyktingläger – flera döda

Israel fortsätter sin storskaliga räd i Jenin på Västbanken under tisdagen. Bland annat har pansarfordon, militärens bulldozrar och drönare använts i tillslaget. Runt 4 000 människor uppges ha flytt från flyktinglägret i staden.


Räderna där flera hundra israeliska soldater deltar på tisdagen beskrivs som en av de mest intensiva på många år. Insatserna är enligt Israel avsedda för att slå ned på militanta palestinier och förhindra attacker.

Israel uppger att de flesta av de tio personer som har bekräftats döda har varit militanta, men att även stenkastande ungdomar som protesterat och människor som inte varit inblandade i konfrontationerna har dödats.

120 gripna

Militären beslagtar vapen och sprängämnen och förstör tunnlar och kommandoposter, uppger den israeliska militären. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits sedan räden inleddes tidigt på måndagen.

Runt 4 000 palestinier har flytt från det stora flyktinglägret i staden, uppger stadens borgmästare Nidal Al-Obeidi. De ska ha sökt skydd hos släktingar och i skyddsrum.

Enligt invånare finns varken vatten eller elektricitet i lägret och på tisdagen hålls många butiker stängda och mycket få människor syns ute på gatorna.

Förstörd infrastruktur

Läkaren Tawfeek al-Shobaki vid Ibn Sina-sjukhuset i Jenin säger att patienter avlider på grund att att det tar för lång tid att föra dem till sjukhuset efter att israeliska styrkor förstört infrastruktur runt lägret. Det har gjort det svårt för fordon att ta sig fram.

— Några av dem har antingen avlidit eller så har deras tillstånd försämrats från måttliga till allvarliga fall, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Palestinier genomför en generalstrejk på hela Västbanken för att protestera mot den israeliska räden.

Den israeliska militären har uppgett att man inte har för avsikt att stanna i lägret, men är redo för långvariga strider.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!