Färgen på en tatuering avgör hur enkelt den kan tas bort med laserbehandling.
Färgen på en tatuering avgör hur enkelt den kan tas bort med laserbehandling. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

4 länder där flest ångrar sina tatueringar – och riskerna med tatueringsborttagning

Att gadda sig permanent har både sina för- och nackdelar. Sverige toppar listan som det näst mest tatuerade landet i världen, med en befolkning där 47 procent är tatuerade. Men med permanent utsmyckning finns också mycket rum för misstag.


I Sverige är nästan hälften av befolkningen tatuerad. Men trots dess popularitet finns det många som söker hjälp för att ta bort sina permanenta utsmyckningar. Här är de länder där flest ångrar sina tatueringar.

1. Indien

Indien är ett land med en gammal tradition av tatueringar. Traditionellt har tatueringar skaffats för dess kulturella innebörd men på senare år har de moderna motiven blivit populära.

Indien rankas nummer ett på listan över de länder där flest ångrar sina tatueringar, med nästan 23 000 borttagna tatueringar år 2016, enligt statistik från Statista. Den stora andelen borttagningar beror troligtvis på landets stora befolkningsmängd som då låg på 1,34 miljarder.

2. Japan

Nummer två på listan är Japan, med drygt 20 000 tatueringsborttagningar år 2016. Det är en markant mängd med tanke på hur få japaner som årligen tatuerar sig. Cirka en procent av befolkningen har en eller fler tatueringar, enligt The New York Times.

Med en befolkningsmängd på runt 127 miljoner invånare ligger de procentuellt högre än Indien vad gäller ångrade tatueringar. Det skiljer sig endast runt 3000 tatueringsborttagningar länderna emellan, men Indien har över en miljard fler invånare än vad Japan har.

Här är det förbjudet att bada för dig som har tatuering

3. USA

I USA ångrades omkring 14 000 tatueringar år 2016. Landet hade då en befolkningsmängd på 323 miljoner invånare och skulle hamna över Indien procentuellt, men fortfarande lägre än Japan.

4. Italien

Världens mest tatuerade land Italien hamnar nummer fyra på listan över länder där flest ångrar sina tatueringar. I landet är nästan hälften tatuerade, 48 procent.

Med drygt 11 000 borttagningar under 2016 och en befolkningsmängd på 60 miljoner samma år hamnar de efter USA i antal, men procentuellt toppar de listan med ännu fler borttagna tatueringar än Japan.

Vilka risker finns det med borttagning av tatueringar?

Andrés Metz Erlendsson är laseransvarig på Nya Karolinska Solnas mottagning för hudinflammation. Han berättar för Nyheter24 om potentiella risker med laserborttagning av tatueringar.

– Laserbehandling kan orsaka tillfällig hudirritation, rodnad, svullnad eller blåsor i det behandlade området men går över som regel inom dagar till veckor.

Han förklarar även hur laserborttagning av tatueringar ibland kan resultera i förändringar i hudens pigmentering. Det behandlade området kan bli ljusare (hypopigmentering) eller mörkare (hyperpigmentering) än den omgivande huden.

– I de flesta fall är dessa pigmentförändringar tillfälliga, men de kan kvarstå i sällsynta fall. Laserbehandlingen kan i ovanliga fall också resultera i texturförändringar och ärr, säger Andrés Metz Erlendsson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!