Flygresorna till branddrabbade Rhodos fortsätter.
Flygresorna till branddrabbade Rhodos fortsätter. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT/Stella Pictures

UD avråder inte från att resa till Grekland – trots brandevakueringar: "Kontakta…"

De kraftiga bränderna i Grekland har tvingat tusentals att evakuera till andra orter. Trots det finns det ingen reseavrådan från UD och flygbolagen fortsätter att flyga resenärer till Rhodos.


De extrema väderförhållanden som råder i bland annat Grekland har tvingat många att evakuera från kraftiga bränder. Vad som tidigare ansågs vara extrem hetta vände snabbt och flera stora flygbolag har ställt in resmål samt flugit hem svenskar från drabbade orter.

– Det finns ingen särskild resegaranti vid varmt väder. Däremot om det finns en reseavrådan så följer vi naturligtvis den och agerar därefter. Att det är varmt är inte ett giltigt skäl att kostnadsfritt avboka sin resa, har pressansvarig för Apollo, Martina Krantz, tidigare sagt till Nyheter24.

Resenärer på Rhodos evakuerades till andra orter

Kort därefter drabbades dock flera platser i Grekland av kraftiga bränder och Apollo fick flytta sina resenärer till säkrare orter. Alla resenärer har dock åkt hem med sina ordinarie flygresor, enligt flygbolaget.

– Vi har inte flugit hem några resenärer tidigare eller evakuerat hem från Rhodos, säger Martina Krantz.

Flygresorna till Rhodos fortsätter dock som vanligt med Apollo, men resenärerna som flyger dit får bo på andra delar av ön istället. Både Apollo och Ving har ställt in alla resmål till de drabbade delarna av Grekland till och med den 6 augusti.

Inställda flygresor till drabbade områden i Grekland

Hos Ving har man ställt in alla resmål till de evakuerade orterna Lardos, Lindos och Kiotari. Enligt Charlotte Hallencreutz som är pressinformatör hos Ving kommer resebolaget att kontakta alla som har en bokad resa till de resmålen. De berörda resenärerna kommer att erbjudas gratis avbokning eller ombokning.

För närvarande vet de inte när resor till de för tillfället evakuerade orterna kommer att kunna återupptas. Flera resenärer har redan evakuerats och fått resa hem. De som är kvar på Rhodos har blivit placerade på nya boenden och flygs hem under tisdag och onsdag denna vecka.

– Vi har ett tiotal resenärer kvar som befinner sig på hotell på den norra sidan av ön, som av myndigheterna anses som säkra områden och som inte drabbats av bränder, säger Charlotte Hallencreutz till Nyheter24.

Skulle du därför ha en inbokad resa till någon av de orter som inte har listats så gäller därför ordinarie avbokningsregler och ombokningsregler.

– Det finns inget inresestopp till Grekland. Heller ingen avrådan.

Ingen reseavrådan från UD

Utrikesdepartementet (UD) har gått ut med information om att det finns konsulärt stöd att få via telefon för de svenskar som är nöddrabbade i Grekland.

– För närvarande har UD inte någon avrådan från resor till Rhodos eller andra delar av Grekland, skriver presskommunikatör på UD, Hanna Johansen, till Nyheter24.

UD för kontakt med Sveriges ambassad i Aten och bevakar utvecklingen av de kraftiga skogsbränderna som har brutit ut på bland annat Rhodos.

– Svenskar på plats bör också kontakta oroliga anhöriga och anmäla sig till den så kallade svensklistan, säger Hanna Johansen.

Enligt Vings pressinformatör kommer deras resenärer att kontaktas av flygbolaget om det uppstår behov. För tillfället kommer resor till icke drabbade delarna av Grekland att fortsätta som vanligt.

– Det är lugn stämning på de orter som inte är drabbade av branden, vår personal rapporterar att man inte ser rök från branden på norra delen av ön.

UD uppmanar dock svenskar på plats i Grekland att följa lokala myndigheters råd och hålla sig uppdaterade via deras app “UD Resklar” eller via hemsidan Swedenabroad.se.

– Så länge det inte finns en avrådan till området där gästens hotell ligger, eller till hela Rhodos, kommer vi att genomföra resorna som planerat, säger Charlotte Hallencreutz.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!