En brand utbröt på tisdagen ombord på bilfartyget Fremantle Highway som befinner sig utanför Nederländernas kust. Arkivbild.
En brand utbröt på tisdagen ombord på bilfartyget Fremantle Highway som befinner sig utanför Nederländernas kust. Arkivbild. - Foto: Nedereländernas kustbevakning via AP/TT

Vind sinkar bogsering av brinnande bilfartyg

Bogseringen av det brinnande bilfartyget utanför Nederländernas kust, som skulle ha inletts på lördagen, har stoppats på grund av hårda vindar i området.


Enligt vattenmyndigheten Rijkswaterstaat kan fartyget inte flyttas på flera dagar, eftersom vindförhållandena väntas hålla i sig.

Branden ombord har minskat i omfattning men de hårda vindarna gör att röken från elden hamnar på de båtar som ska bogsera fartyget och utgör en hälsofara för besättningen på dem.

Enligt Rijkswaterstaat förväntas det inte ge några "direkta konsekvenser" för miljön i närheten av fartyget.

Branden på fartyget Fremantle Highway, med nästan 4 000 bilar ombord, har rasat sedan i tisdags.

Först sades att Fremantle Highway innehöll 3 000 bilar, men enligt senare uppgifter från operatören K Line var det lastat med 3 783 nya bilar med destination Egypten. Av dessa ska 498 vara elbilar.

Olyckan i känsliga vatten utanför Nederländernas, Tysklands och Danmarks kust har väckt oro för en miljökatastrof. Särskilt som man vid tidigare liknande händelser inte kunnat bärga fartyget, utan tvingats låta det brinna och sedan sjunka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!