Anhängare till kuppmakarna i Niger demonstrerar utanför Frankrikes ambassad i huvudstaden Niamey.
Anhängare till kuppmakarna i Niger demonstrerar utanför Frankrikes ambassad i huvudstaden Niamey. - Foto: Sam Mednick/AP/TT

Kuppmakarna i Niger: Vi blir snart angripna

I Niger demonstrerar tusentals anhängare till kuppmakarna utanför Frankrikes ambassad i huvudstaden Niamey. Ledarna för kuppmakarna hävdar att militär från Västafrikas samarbetsorgan Ecowas kommer angripa huvudstaden.


Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Utanför den franska ambassaden har tusentals demonstranter samlats för att visa sitt stöd för kuppmakarna och sitt missnöje med Frankrike. Anhängarna viftar med ryska flaggor och ropar slagord som "Vi vill att Frankrike försvinner!" och "Länge leve Ryssland!".

Enligt AFP har demonstranterna rivit ner den franska ambassadens skylt och stampat på den.

Franska regeringskansliet säger att president Emmanuel Macron "inte tolererar några attacker mot Frankrike och landets intressen".

"Skulle någon fransk medborgare, militär eller diplomat attackeras kommer Frankrike att svara omedelbart och otvetydigt", skriver regeringen i ett uttalande.

Stoppar bistånd

Demonstrationerna utanför ambassaden kommer dagen efter att den forna kolonialmakten meddelade att landet drar in allt bistånd och finansiellt stöd till Niger med anledning av militärkuppen.

Tidigare på söndagen hävdade ledarna för kuppmakarna att militär från Västafrikas samarbetsorgan Ecowas hotar att gå in i Nigers huvudstad Niamey.

Uttalandet kom inför ett krismöte om Niger som arrangeras inom Ecowas, ett ekonomiskt samarbetsorgan som har en tung roll i regionen.

— Syftet med detta möte är att godkänna en plan för angrepp mot Niger, i form av en nära förestående militär intervention i Niamey, hävdade kuppmakarna.

— Angreppet sker i samarbete med länder som inte är medlemmar i den regionala sammanslutningen och vissa västerländska länder, sade kuppmakarna.

Kuppmakarnas ledare, armégeneralen Abdourahamane Tchiani.

Avsatte demokratisk president

Militärkuppen i Niger skedde i onsdags då en grupp uniformerade militärer meddelade att de avsatt landets demokratiskt valde president Mohamed Bazoum. Ledare för kuppmakarna, som kallar sig "Nationella rådet för hemlandets beskydd", är armégeneralen Abdourahamane Tchiani.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!