En drönare från det kinesiska företaget DJI. Kina kommer att begränsa sin export av drönare från och med tisdag, men hänvisning till kriget i Ukraina.
En drönare från det kinesiska företaget DJI. Kina kommer att begränsa sin export av drönare från och med tisdag, men hänvisning till kriget i Ukraina. - Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT

Kina begränsar drönarexport

Kina har infört restriktioner på sin export av långdistansdrönare, med hänvisning till Rysslands krig i Ukraina och att drönare kan göras om för att användas för militära syften. Landet är en ledande tillverkare och exportör av drönare.


Kinas regering, ledd av Xi Jinping, har ett vänskapligt förhållande till Ryssland, men säger sig vara neutralt i det 18 månader gamla fullskaliga kriget mot Ukraina. Rapporter har kommit om att båda sidor kan ha använt kinesisktillverkade drönare för spaning och möjligen även för attacker.

Begränsningar av exporten träder i kraft på tisdag för att hindra att drönare används i "icke-fredliga syften", enligt ett uttalande från Kinas handelsministerium.

Det handlar om drönare som kan flyga utom synhåll för operatören eller kan stanna i luften mer än 30 minuter, som kan ha tillbehör som kan kasta föremål och som väger mer än sju kilo, enligt ministeriet.

Regeringen försvarade på fredagen sitt utbyte med Ryssland och hävdade att det rör sig om "normalt ekonomiskt samarbete och handelssamarbete". USA:s regering har varnat Peking för ospecificerade konsekvenser om Kina stöttar Rysslands invasion.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!