På bilden syns Kinas kustbevakning skjuta mot det filippinska fartyget med vattenkanoner. Arkivbild.
På bilden syns Kinas kustbevakning skjuta mot det filippinska fartyget med vattenkanoner. Arkivbild. - Foto: Filippinernas kustbevakning/AP/TT

Filippinerna kallar upp Kinas ambassadör

Filippinerna kallade på måndagen upp Kinas ambassadör med anledning av att kinesisk kustbevakning använt vattenkanoner mot filippinska fartyg.


— Vår utrikesminister kallade upp ambassadör Huang Xilian i dag och gav honom en protestnot med bilder, video av det skedda, och vi väntar på deras svar, sade president Ferdinand Marcos under en presskonferens.

Händelsen inträffade i den omtvistade Sydkinesiska sjön i lördags när filippinska kustbevakningen eskorterade fartyg med förnödenheter till Spratlyöarna, där filippinsk militär är stationerad.

Filippinerna kallade agerandet olagligt och farligt, medan Kina å sin sida ansåg att de filippinska båtarna olagligt kommit in på deras vatten och att man därför vidtagit "nödvändiga åtgärder".

USA:s utrikesdepartement fördömer de kinesiska åtgärderna och säger att de direkt hotar regional fred och stabilitet.

På måndagen svarar Kina med att anklaga Washington för att ignorera "fakta". Vidare säger man att åtgärden var laglig och "professionell och återhållsam".

"Vad USA gör är att uppenbart stödja Filippinernas kränkning av Kinas suveränitet, och den här komplotten är dömd att misslyckas", säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kinas kustbevakning uppmanar också Manila i ett uttalande att "bogsera bort" fartyget och "återställa revet till sitt ursprungliga tillstånd".

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!