Spaniens kongress i Madrid. Arkivbild.
Spaniens kongress i Madrid. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Socialdemokratisk talman i Spaniens kongress

Socialdemokraten Francina Armengol blir talman i Spaniens kongress. Det ses som en stor seger för PSOE-ledaren Pedro Sánchez – men om han kommer lyckas bilda regering är fortfarande ytterst osäkert.


Fakta: Resultatet i valet den 23 juli

För att en regeringsbildning i Spanien ska vara möjlig krävs en enkel majoritet i kongressen. Så här fördelades de 350 mandaten:

• Konservativa Partido Popular: 136

• Socialdemokratiska PSOE: 122

• Högerextrema Vox: 33

• Vänsteralliansen Sumar: 31

• Katalanska självständighetspartiet ERC (vänster): 7

• Katalanska självständighetspartiet Junts per Catalunya (borgerligt): 7

• Baskiska självständighetspartiet EH Bildu (vänster): 6

• Baskiska nationalistpartiet PNV (mitten): 5

• Galiciska nationalistpartiet BNG (vänster): 1

• Kanariska nationalistplattformen CC: 1

• Borgerligt parti i Navarra UPN : 1

Källa: Europa Press

På torsdagen samlades den spanska kongressens ledamöter för första gången efter parlamentsvalet i juli för att välja talman och vice talmän.

Socialdemokratiska PSOE:s talmanskandidat Francina Armengol fick 178 av 350 röster.

Bland dem som röstade för återfinns de katalanska självständighetspartierna ERC och Junts per Catalunya.

Förhandlingar under morgonen

Fram till sista stund var det osäkert om det katalanska kungamakarpartiet Junts skulle rösta för PSOE:s kandidat som talman.

Men under torsdagsmorgonen, efter timmar av förhandlingar, meddelade partiets generalsekreterare Jordi Turull att en överenskommelse nåtts på tre av fyra punkter.

Punkterna gäller användningen av det katalanska språket i parlamentet, en utredning av spioneri mot katalanska ledare och ett "slut på förtrycket" efter Kataloniens olagliga folkomröstning om självständighet 2017 – vilket anspelar på den amnesti som Junts krävt för katalanska ledare som dömts för uppvigling, rapporterar El País.

Även ERC, självständighetspartiet på vänsterkanten i Katalonien, meddelade under torsdagsmorgonen att en överenskommelse nåtts med PSOE.

Att PSOE:s kandidat skulle bli Francina Armengol, tidigare regionpresident på Balearerna, blev klart på måndagen.

På Balearerna, där bland annat Mallorca och Menorca ingår, har hon regerat tillsammans med Katalonienvänliga regionala partier, vilket ska ha setts som positivt av både Junts och ERC.

Även vänsteralliansen Sumar, som kommer att ingå i en eventuell PSOE-regering, de baskiska nationalistpartierna EH Bildu och PNV samt det galiciska nationalistpartiet BNG röstade ja till Armengol som talman.

Vem blir premiärminister?

Premiärministeromröstningen kommer att ske senare i augusti eller i början av september, rapporterar AFP.

De katalanska partierna har dock varit tydliga med att de inte nödvändigtvis kommer att rösta ja till PSOE-ledaren Pedro Sánchez som premiärminister.

Junts har fortfarande flera krav, bland annat om en laglig folkomröstning om katalansk självständighet, och förhandlingarna väntas bli svåra. Det innebär att ett nyval fortfarande är mycket möjligt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!