Den svenska klädkedjan H&M stänger fabriker i Myanmar.
Den svenska klädkedjan H&M stänger fabriker i Myanmar. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Yvonne Åsell/SvD/TT

Larmet från H&M:s fabriker: Kvinnor tvingas ner på knä och gravida får sparken

En rapport som offentliggjorts redovisar för missförhållanden i flera textilfabriker i Myanmar, däribland H&M:s. Nu väljer klädkedjan att lämna landet.


Det svenska klädföretaget H&M är en av världens största klädkedjor med fabriker i flera delar av världen.

Nu har en ny rapport, som genomförts av människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Centre, gjort gällande om extrema missförhållanden i fabrikerna i Myanmar. 

Kvinnor tvingas på knä – gravida får sparken

Sedan 2021 styrs landet av militären efter att man störtat den folkvalda regeringen. Efter militärkuppen har juntan styrt med järnhand och mängder av civila har fått sätta livet till. Trots detta har industrin vuxit sig stark och fortsätter så att göra. 

I rapporten, som granskat modefabriker i landet, har man funnit 156 fall av övergrepp. Och det är där svenska H&M kommer in, då man hamnar i topp av rapporten med hela 20 rapporterade fall, det skriver Aftonbladet.

Bland annat ska det handla om att sömmerskor i fabrikerna tvingas på knä som bestraffning eftersom de inte arbetat i ett tillräckligt högt tempo. Dessutom ska kvinnor som blir gravida få sparken.

Larmet från Zalandos fabrik i Sverige: ”Slutar vara människa”

H&M lämnar Myanmar

Efter rapportens offentliggörande dröjde det inte länge innan den svenska klädjätten valde att fatta ett drastiskt beslut gällande sina fabriker Myanmar. Reuters har rapporterat att H&M nu beslutat sig för att lämna landet. 

Till Aftonbladet svarar företaget i ett mejl att man fattat beslutet om att på ett ansvarsfullt sätt lämna Myanmar. 

"Efter noggrant övervägande har vi fattat beslut om att på ett ansvarsfullt sätt lämna Myanmar. Processen kommer att ske gradvis och i nära samarbete med olika aktörer, som en del i vår process för kontroll och uppföljning", skriver de.

HM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!