Nätjätten Zalando har hamnat i blåsväder. Flera anställda vittnar om missförhållanden på arbetsplatsen.
Nätjätten Zalando har hamnat i blåsväder. Flera anställda vittnar om missförhållanden på arbetsplatsen. - Foto: Michael Sohn & Oscar Olsson/TT

Larmet från Zalandos fabrik i Sverige: ”Slutar vara människa”

Näthandelsjätten Zalando har hamnat i blåsväder efter att tidningen Aftonbladet rapporterat om missförhållanden på arbetsplatsen. Flera anställda vittnar om hög arbetsbelastning och trakasserier.


Modeföretaget och sajten Zalando har vuxit ut till en av näthandelns verkliga jättar i flera länder. På en av deras anläggningar i Brunna, utanför Stockholm, har Aftonbladet kunnat rapportera om missnöje bland anställda där hög arbetsbelastning, trakasserier och konstant övervakning är en del av vardagen.

Anställd hos Zalando: "Man slutar vara människa..."

Lagerplatsen i Brunna har en personalskara på 500 personer. Därifrån skickas kläder, accessoarer och annat till kunder i både Sverige, Norge, Danmark och Finland. 

En av deras anställda har i en intervju med tidningen Aftonbladet berättat om missförhållandena på arbetsplatsen. Hen förklarar att om kunderna visste hur de anställda jobbar på lagret skulle inte lika många handla hos Zalando. Det framgår också att arbetsplatsen får medarbetarna att känna sig omänskliga.

– Det är som att man slutar vara människa när man går in dit. Cheferna ser inte dig som person, utan de ser bara vad du presterar. Och de är aldrig nöjda. De vill alltid att du ska jobba hårdare och plocka grejer snabbare.

Aftonbladet, som varit i kontakt med flera nuvarande och tidigare anställda, rapporterar om att anställda bland annat upplever trakasserier från sina chefer. 

Enligt källorna ska anställda på företagets lager tvingas stå ut med väldigt mycket då ett fast jobb kan innebära stora möjligheter.

– Om någon säger dem att slicka golvet så slickar de golvet, säger hen och fortsätter: 

– I början trivdes jag bra och hade planer på att försöka bli teamledare. Men sen blev allt bara sämre och sämre. Alla ska ha rätt att ta fem minuters paus varje timme. Men så fort man sträckte på sig eller tog lite vatten så var någon chef där och undrade varför man inte jobbade. De tog också bort alla bänkar så vi hade ingenstans att sitta ner och vila.

Kontaktade facket – fick sparken

En anställd hos Zalando ska ha begärt att få veta hur tillståndet varit med en arbetskamrat efter att denne kollapsat under ett möte med cheferna.

Genom att vända sig till facket hoppades hen ta reda på vad som hänt. Detta resulterade i att hen själv blev uppsagd. 

– De försöker köpa min tystnad men de kommer inte lyckas, säger hen till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska arbetsgivaren vara av en annan uppfattning än den uppsagda medarbetaren. Representanter för branschorganisationen Transportföretagen skriver i ett svar till domstolen, där ärendet hamnat, att medarbetaren ska ha varit hotfull mot kollegor och att en annan anställd tvingats ingripa. Det är dock något medarbetaren förnekar.

– Det finns kameror inne på lagret som kan visa vad som skett. Men de säger att filmerna inte sparats. Det är skitsnack.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!