Nästintill öde gator i Yellowknife på torsdagen.
Nästintill öde gator i Yellowknife på torsdagen. - Foto: Bill Braden/The Canadian Press via AP/TT

Yellowknife en öde stad i väntan på elden

Räddningstjänsten i Yellowknife väntar på den skogsbrand som närmar sig. Nästan 20 000 människor har evakuerats från den kanadensiska staden.


Yellowknifes gator står öde. Från öster kommer de hotande lågorna från en stor skogsbrand, västerut är enda vägen bort från faran full av bilar.

Den lilla staden i norra Kanada har i dagar rustat för att begränsa skadorna av den skogsbrand som härjar bara någon kilometer från bebyggelsen. Samtidigt har merparten av de 20 000 invånarna evakuerats.

Under fredagskvällen, svensk tid, gick tidsfristen ut för att i säkerhet kunna lämna staden, och timmarna inför klockslaget var aktiviteten febril i staden.

— Vi har en situation där det gäller att få ut folk så fort som möjligt, risken är att bränderna skär av alla flyktvägar, säger Ken McMullen, ordförande för Kanadas brandchefers förbund.

Bilar på rad köar ut ur Yellowknife.

Under torsdagen lämnade tio flygplan med sammanlagt 1 500 personer ombord Yellowknife, på fredagen var målet 22 flyg ut ur staden.

"Okej, nu kör vi"

Många fler körde ut ur staden, mot samhällen hundratals kilometer åt väster och söder. Men huvudleden ut går genom områden hotade av bränder och stora områden längs vägen har vattenbombats.

— Folk lade upp meddelanden på sociala medier om hur nära elden var och vi visste att vägen stängdes och öppnades hela tiden, så till slut sade vi "okej, nu kör vi", säger 65-åriga Agnes Grandejambe.

Hon tog bilen till Edmonton och körde tillsammans med fyra av sina barn 15 timmar med bil söderut.

— Alla mår bra. Barnen har fått veta sedan de var små att de inte ska stressa upp sig över något de inte kan kontrollera.

Gynnsamma vindar

Kvar i Yellowknife finns brandbekämpande personal, och inte mycket mer. En mataffär höll öppet på fredagsmorgonen, ett apotek och en bar likaså. En invånare, Kieron Testart, beskrev för AP vyn över de öde gatorna som "att ta en öl i väntan på att världen ska gå under".

Stadens ledning utlyste undantagstillstånd i tisdags, men hittills har vindarna varit gynnsamma för regionhuvudstaden. Elden har inte närmat sig så snabbt som befarat, men under helgen kan den komma, varnar territoriets brandskydd NWT Fire.

Skogsbranden utanför staden är bara en av över ettusen i hela Kanada – varav över hälften är utom kontroll.

Bränderna har förstört rekordstora 136 000 kvadratkilometer skog, motsvarande landskapen Lappland och Norrbotten tillsammans. Det är enligt CNN sex gånger så mycket som genomsnittet för en normal tioårsperiod.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!