Finlands president Sauli Niinistö vid Natos toppmöte i Vilnius, Litauen, i juli. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö vid Natos toppmöte i Vilnius, Litauen, i juli. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Niinistö: Allt mer rysk press mot Finland

Den ryska propagandan mot Finland ökar. Det säger Finlands president Sauli Niinistö i “Sommar i P1”.


— Vårt konsulat i Sankt Petersburg kommer stängas ner i höst, säger Sauli Niinistö i programmet, och fortsätter:

— Vissa personer, som försvarsminister Sergej Sjojgu, har höjt tonläget den senaste tiden och anklagat oss för allt möjligt. Det blir hela tiden mer propaganda mot Finland från ryskt håll, säger Sauli Niinistö.

I samband med Finlands ansökan till Nato våren 2022 fanns en oro för att Ryssland skulle trappa upp sina fientliga handlingar mot landet. Men dessa dröjde – troligen för att Ryssland inte hade tid, enligt Niinistö. Men nu ökar alltså de ryska aktiviteterna som Niinistö beskriver som "inte militära operationer, men andra slags operationer".

— Lyckligtvis har Finland beredskap för detta, säger han.

Niinistö beskriver i sitt sommarprogram hur han redan innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion hade tankar på ett Natomedlemskap. Anledningen var ett hotfullt tal från den ryska presidenten Vladimir Putin.

— Redan efter Putins tal, där han ville se en rysk intressesfär och krävde att Nato inte skulle utvidgas österut, insåg jag att vi måste hitta på något nytt vad gällde Finlands säkerhetspolitik. Och att hitta något “nytt” som inte var Nato – det var mycket svårt, säger Sauli Niinistö i Sommar i P1.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!