Ett kinesiskt kustbevakningsfartyg använder vattenkanoner mot ett fartyg från den filippinska kustbevakningen den 5 augusti.
Ett kinesiskt kustbevakningsfartyg använder vattenkanoner mot ett fartyg från den filippinska kustbevakningen den 5 augusti. - Foto: Filippinernas kustbevakning/AP

USA, Japan och Australien övar i omstritt hav

USA:s, Japans och Australiens flottor planerar en gemensam övning med militärfartyg i Sydkinesiska sjön utanför västra Filippinerna. Övningen är en markering efter Kinas “aggression” nyligen i det omstridda området, enligt Filippinska säkerhetskällor som talat med AFP.


Den 5 augusti använde kinesiska kustbevakningsskepp kraftiga vattenkanoner mot filippinska fartyg i Sydkinesiska sjön. Området har länge setts som en potentiell krutdurk i rivaliteten mellan USA och Kina i regionen.

USA, Japan och Australien hörde till de länder som genast uttryckte stöd för Filippinerna efter incidenten. Kina anser å sin sida att de filippinska båtarna olagligt kommit in på deras vatten och att man därför vidtagit "nödvändiga åtgärder".

Efter händelsen påminde USA om att man lovat försvara Filippinerna, en viktig samarbetspartner i regionen, om Filippinska fartyg attackeras.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!