Danska hovrätten Østre Landsret i Köpenhamn. Arkivbild.
Danska hovrätten Østre Landsret i Köpenhamn. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Dömd terrorist hävdar att han var dansk spion – avtjänar fängelsestraff

Brott i terrororganisationen IS namn – eller oskyldigt anklagad då han arbetade som hemlig agent för Danmark? Nu har rättegången startat som ska klargöra den fängelsedömda Ahmed Samsams egentliga roll i Syrien.


Bakgrund: Dömd för IS-medlemskap

Den 33-årige danske medborgaren Ahmed Samsam, med dansk-syrisk bakgrund, fängslades 2018 i Spanien, anklagad för brott i terrororganisationen IS namn. Han har erkänt att han befann sig i Syrien 2013 och 2014 men hävdar att han rekryterades av den danska underrättelsetjänsten och var verksam som spion.

2020 överlämnades Ahmed Samsam till Danmark för att avtjäna resten av sitt straff där. Det tar slut i november 2023.

I januari 2020 publicerade den danska tidningen Berlingske en längre artikelserie som gick ut på att Samsam var oskyldigt anklagad och att han under sin tid i Syrien själva verket arbetade som hemlig agent för Danmark.

De danska reportagen innehöll uppgifter från anonyma källor och det är först nu som det finns skriftliga bevis som talar för att Ahmed Samsam verkligen arbetade som dansk spion.

Saken har beskrivits som ett justitiemord. Inför det danska valet 2022 gjorde flera partier en stor sak av att de ville gå till botten med det hela. Folketinget kommer av allt att döma ta initiativ till en utredning, men för att en regelrätt granskningskommission ska ta vid krävs att även den nya regeringens partier ger grönt ljus.

Källor: Ritzau, DR

Den danske medborgaren Ahmed Samsam, som avtjänar ett fängelsestraff för terrorbrott, kan i själva verket ha varit dansk spion i Syrien. Detta enligt ett avslöjande som danska tidningen Berlingske publicerade för drygt tre år sedan.

I en längre artikelserie ifrågasattes om den terrordömde Ahmed Samsam verkligen varit terrorist och när rättegången inleddes i Østre landsret (hovrätten) lade försvarsadvokaten Erbil Kaya fram flera artiklar från framför allt Berlingske och Danmarks Radio som bevis.

Träffade Mads och Frederik?

Läckta handlingar har visat hur Ahmed Samsam, som har syriansk bakgrund, förhandlat med Danmarks underrättelsetjänster under sin tid i fängelse.

Kopplingar mellan Samsam och Danmarks militära underrättelsetjänst (FE) och säkerhetspolis (PET) har avslöjats via en brevväxling där en ekonomisk förlikning diskuteras. Vid ett tillfälle rapporteras två FE-medarbetare – inskrivna som Mads och Frederik – ha besökt Samsam i fängelset och då även överlämnat 10 000 danska kronor. Pengar som sedan ska ha beslagtagits av landets kriminalvård.

Den nu 33-årige Samsam reste för första gången till Syrien 2012 och gjorde därefter flera resor till landet fram till 2014. Sommaren 2017 greps han i Spanien och dömdes året efter till åtta års fängelse för att ha anslutit sig till terrororganisationen IS.

Avtjänat sitt straff i november

Redan under rättegången i Spanien hävdade Samsam att han hade agerat som hemlig agent för Danmark i Syrien, men detta bekräftade inte danska underrättelsetjänster.

— Underrättelsetjänsterna har flera gånger sagt att man inte uttalar sig om sina relationer till agenter. De kan varken bekräfta eller dementera om folk har arbetat för dem, säger Erbil Kaya under den första rättegångsdagen.

Samsam fördes 2020 till Danmark för att fortsätta att avtjäna sitt straff och fick då straffet sänkt till sex års fängelse. Det innebär att 33-åringen släpps på fri fot i november.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!