Masken fick leva tillräckligt länge för att fotograferas i en burk efter operationen. Bild från sjukhuset i Canberra.
Masken fick leva tillräckligt länge för att fotograferas i en burk efter operationen. Bild från sjukhuset i Canberra. - Foto: Canberras vårdmyndigheter via AP/TT

Läkarens chock – hittade 8 centimeter lång mask i kvinnas hjärna: "Alla mådde lite illa"

Kvinnan sökte vård för mystiska symtom. Läkarna i Australien befarade cancer eller en böld i huvudet – men drog i stället fram en åtta centimeter lång rundmask ur hennes hjärna. Alla i operationssalen blev helt chockade, säger Canberra-läkaren Sanjaya Senanayake om det unika fallet.


Det var förrförra året som den 64-åriga kvinnan sökte vård i Australiens huvudstad. Symtomen bedömdes vara tecken på något allvarligt, tumörliknande i hennes huvud, och ett år senare lades hon på operationsbordet.

Läkarteamet blev konfunderade över vad de såg på sina skärmar.

— Från ingenstans dök en stor klump upp i främre delarna av hennes hjärna, säger Senanayake till mediebolaget ABC.

"Det rör på sig"

Den ansvariga kirurgen Hari Priya Bandi började lirka.

— Och plötsligt plockade hon med pincetten ut något som sprattlar. Alla i operationssalen blev helt chockade, berättar Senanayake.

— Jag tänkte: vad är det för något?? Det är orimligt. Men det lever, det rör på sig, säger Bandi till The Canberra Times.

— Den fortsatte att sprattla livligt. Vi mådde alla lite illa.

Det visade sig vara en rundmask, en Ophidascaris robertsi, som tidigare hittats som parasit i rutpytonormar. Men tanken att den skulle kunna leva som parasit i människor har aldrig slagit forskarna, och fallet väcker nu uppmärksamhet världen över. Senanayake och Bandi redogör för sina fynd som medförfattare till en ny artikel i forskningstidskriften Emerging Infectious Diseases (EID).

Fler fall?

Parasitens ägg hamnar i pytonormarnas bajs. Experterna drar slutsatsen att kvinnan fått i sig dem efter att ha plockat grönsaker i naturområden där sådana ormar finns.

"Fallet understryker pågående risker för zoonos (smitta från djur till människa) när folk och djur interagerar", konstaterar forskningsartikeln, som inte utesluter att det kan komma fler liknande exempel ute i världen:

"Ophidascaris robertsi finns visserligen bara i Australien. Men andra Ophidascaris-arter smittar ormar på flera håll, vilket innebär att nya mänskliga fall kan dyka upp globalt".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!