Generalen Brice Oligui Nguema, som utsetts till 'övergångspresident', hyllas av en folkmassa i Gabons huvudstad Libreville.
Generalen Brice Oligui Nguema, som utsetts till 'övergångspresident', hyllas av en folkmassa i Gabons huvudstad Libreville. - Foto: AP/TT

Kupp i Gabon – presidenten "har pensionerats"

Gabons president Ali Bongo har avsatts och en grupp militärer har tagit makten. Vi har beslutat att försvara freden genom att avsluta den nuvarande regimen, säger kuppmakarna i nationell tv. Generalen Brice Oligui Nguema har utnämnts till "övergångspresident".


Fakta: Gabon

Gabon har drygt 2,3 miljoner invånare. Det finns fler än 40 folkgrupper i landet. Huvudstaden heter Libreville.

Landet ligger vid ekvatorn vid Afrikas Atlantkust och är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige.

Gabon var från 1800-talets mitt till självständigheten 1960 en del av det franska kolonialväldet. Franskan är fortfarande det officiella språket, vid sidan av en mångfald av lokala språk. Frankrike har fortsatt en militärbas i landet.

Gabon är formellt en demokratisk republik med flera partier och tvåkammarparlament, sedan ett flerpartisystem infördes år 1990. Men i praktiken ligger nästan alla makt hos presidenten som kan väljas ett obegränsat antal gånger. Landet har sedan 1967 styrts av först Omar Bongo och efter hans död 2009 av sonen Ali Bongo. De har valts om i en rad tvivelaktiga val.

Familjen Bongo utövar mycket av sin makt genom Gabons demokratiska parti (PDG). Partiet kontrollerar i praktiken statsapparaten, som dras med utbredd korruption och svågerpolitik.

Gabon har stora tillgångar i form av olja och mineraler. Trots naturrikedomarna lever en stor del av befolkningen i fattigdom.

Källa: Utrikespolitiska institutet

De slog till i gryningen i huvudstaden Libreville. Kuppmakarna grep president Ali Bongo och delar av hans familj och allra närmaste politiska allierade.

Kort därefter gick högt uppsatta militärer ut i tv och sade sig ha tagit makten.

— Landet går i dag igenom en allvarlig institutionell, politisk, ekonomisk och social kris, sade den officer som förde ordet i tv-sändningen.

Ali Bongo har enligt kuppmakarna placerats i husarrest.

Brice Oligui Nguema, den man som på kvällen utsågs till president under en övergångsperiod, säger till den franska tidningen Le Monde att Bongo "har pensionerats".

— Han har sina rättigheter. Han är som vilken gabones som helst, säger Brice Oligui Nguema.

Kartan visar Gabon och huvudstaden Libreville.

Bongo: Höj era röster

Ali Bongo själv säger han att han inte vet vad som sker eller var hans familj befinner sig. I en video publicerad på sociala medier uppmanar han omvärlden att agera.

— Det här meddelandet går till alla vänner vi har över hela världen för att be dem höja sina röster mot dem som har gripit mig och min familj, säger han i klippet.

Regeringen, parlamentet och konstitutionsdomstolen har upplösts och helgens ifrågasatta presidentval har ogiltigförklarats, meddelar militärerna, som säger sig företräda en "övergångskommitté". I gruppen som syns i tv ingår soldater, poliser och medlemmar av de republikanska säkerhetsstyrkorna.

Hur lång tid denna "övergångskommitté" och dess ledare Brice Oligui Nguema ska sitta vid makten framgår inte av de bulletiner de skickat ut. Inte heller exakt vad de ska ersättas av.

Däremot är det åtminstone för nu över för familjen Bongos långvariga styre, meddelar man.

— Gabons folk, nu är vi äntligen på väg mot fred och lycka. Må Gud och våra förfäders andar välsigna Gabon, avslutade officeren kuppmakarnas morgonkommuniké.

Gabons president Ali Bongo i husarrest.

Läget oklart

På bilder från Libreville ser kuppmakarna ut att ha stöd av folket. Under morgonen ljöd skottlossning i huvudstaden och soldater som står på kuppmakarnas sida rullade senare genom staden och mötte jublande grupper av människor.

Brice Oligui Nguema har setts på tv-bilder där han bärs fram av folkmassorna, där människor skanderar "Oligui president".

Den nu tillsatte ledaren har tidigare varit chef för nationalgardet och var högste ansvarige för Ali Bongos säkerhet. Han har enligt Al Jazeera även haft ansvar för att genomföra säkerhetsreformer avsedda att hålla Bongo vid makten.

Utegångsförbud

Exakt hur stor kontroll kuppledarna har över landet är ännu oklart. De har enligt ett uttalande i nationell tv på onsdagskvällen meddelat att utegångsförbud tills vidare råder under dygnets mörka timmar.

Kuppen kom efter helgens val, där presidenten uppgavs ha tagit en övertygande seger med drygt 64 procent av rösterna för Bongo. Inga oberoende observatörer fanns på plats under valprocessen.

Den politiska oppositionen krävde i måndags att Bongo skulle erkänna sig besegrad och lämna över makten, då man anförde att valet var en enda stor bluff och att dess kandidat Albert Ondo Ossa i själva verket hade vunnit.

Bongo-familjen har styrt Gabon på auktoritärt vis i drygt 50 års tid. Ali Bongo tog över efter sin pappa Omar när han avled 2009.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!