Aditya-L1:s bärraket lyfter från Sriharikota-basen.
Aditya-L1:s bärraket lyfter från Sriharikota-basen. - Foto: Isro/AP/TT

Efter månsuccén: Nu är Indiens solsond på väg

Efter den lyckade månlandningen nyligen satsar Indien ännu högre. Sonden Aditya L1 är nu på väg för att studera solen.


Sonden skickades upp på lördagsmorgonen från Sriharikota-basen i delstaten Andhra Pradesh.

"Raketen har med precision placerat ut satelliten i avsedd bana", skriver rymdstyrelsen Isro på X, tidigare Twitter.

Till att börja med handlar det om en bana runt jorden. Indien använder ett "lågprisupplägg", som innebär att rymdsonderna tar sats genom att först snurra runt jorden i ett antal veckor. Det gör att det behövs mindre bränsle för att sedan sätta fart ut i världsrymden. Tekniken bidrar till att Indiens rymdfärder är mycket billigare än andra stormakters.

Först efter 16 dygn ska Aditya ge sig av på en 1,5 miljoner kilometer lång färd till L1, en av vårt solsystems så kallade Lagrangepunkter. Det är platser där himlakropparnas dragningskraft tar ut varandra, så att satelliter och sonder kan ligga kvar relativt lätt utan att behöva justera sin position med raketer.

Aditya L1 ska bland annat studera plasmautbrott på solen. När energin från utbrotten når jorden kan den störa exempelvis satelliter, och förhoppningen är att Aditya ska kunna hjälpa till att lindra sådana problem.

Uppskjutningen sker i efterdyningarna av firandet av att Indien som första land lyckats sätta ned en sond vid månens sydpol. Chandrayaan 3-expeditionens landare Vikram tog mark för sitt forskningsuppdrag på månen den 23 augusti.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!