Nu ska det kosta pengar att besöka Venedig.
Nu ska det kosta pengar att besöka Venedig. - Foto: Cornelius Poppe/Vidar Ruud/TT

Dramatiska beslutet för att rädda turiststaden – tar betalt för ett dagsbesök

Från och med våren 2024 kommer Venedig att införa ett biljettsystem för dagsbesökare i ett försök att begränsa antalet turister i staden, rapporterar The Guardian.


Ett dagsbesök i de historiska delarna av staden kommer att kosta fem euro, motsvarande knappt 60 svenska kronor per person.

Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro sade i ett uttalande att det är nödvändigt att begränsa antalet turister vid vissa tidpunkter men att det inte innebär att staden stängs.

"Venedig kommer alltid att vara öppen för alla", sade Brugnaro.

Boende, pendlare, studenter och barn under 14 år kommer inte behöva betala inträdesavgiften till staden. Inte heller turister som stannar en natt eller mer, uppger lokala myndigheter.

Förbud mot att sitta i populära turiststaden – kan ge böter på 5 000 kronor

30 dagar

Det lokala styret kom på tisdagen överens om att genomföra ett test av inträde under 30 dagar i vår och sommar, företrädesvis på helgdagar och helger. För ett mer permanent införande krävs ytterligare beslut av den bredare stadsfullmäktige som sammanträder den 12 september.

Många detaljer kring inträdet är fortfarande oklara, exempelvis hur många biljetter som kommer att säljas varje dag.

Men oavsett det sade Simone Venturini, som är stadens rådsmedlem för turism, att det nya systemet innebär att Venedig blir en "föregångare på global nivå".

Ny balans

Han sade att det inte handlar om att tjäna pengar eftersom den föreslagna inträdesavgiften bara täcker kostnaden för systemet.

I stället handlar det om att hitta "en ny balans mellan rättigheterna för dem som bor, studerar eller jobbar i Venedig och för dem som besöker staden".

Myndigheterna i Venedig har i många år försökt minska trycket från det stora antalet turister som kommer till staden. Planerna på att ta inträde har skjutits upp flera gånger av oro för att det allvarligt skulle påverka inkomsterna från turismen och minska rörelsefriheten.

Här kan du läsa om den dolda avgiften alla måste betala i Italien.


TT
/
Senaste nytt

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

Volkswagen skär ner på personalkostnader

Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

1 timme sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

2 timmar sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

3 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

3 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.