Människor i Rabat söker skydd utomhus efter jordbävningen som skakat Marocko.
Människor i Rabat söker skydd utomhus efter jordbävningen som skakat Marocko. - Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Över 600 döda i kraftig jordbävning i Marocko: "En riktig katastrof"

Michael Bizet i Marrakech hade gått och lagt sig för natten. Då började allt skälva. Halvnaken sprang han ut på gatan. Det var totalt kaos, en riktig katastrof, galenskap, säger han.


Under fredagskvällen drabbades Marocko av en kraftig jordbävning, som enligt nya uppgifter från Reuters har kostat över 600 människor livet. I Marrakesh, en av de värre drabbade platserna, har historiska byggnader förstörts och människor sökt skydd utomhus och sovit på gatan.

På sociala medier syns hur en minaret kollapsar på ett det kända torget Jemaa el-Fnaa i gamla stan. Två personer skadades.

"Som en flod"

Marrakeshbon Fayssal Badour körde bil när jordbävningen kom.

— Jag stannade och insåg vilken katastrof det var. Det var väldigt allvarligt, som om en flods stränder svämmat över sina vallar. Ljudet av skrik och gråt var outhärdligt, säger han.

Fransmannen Michael Bizet äger och driver tre klassiska innergårdar, så kallade riader, i staden. Han låg i sängen när allt började skaka.

— Jag trodde att min säng skulle flyga i väg. Jag gick ut på gatan halvnaken och gick direkt för att se till mina riader. Det var totalt kaos, en riktig katastrof, galenskap, säger han.

"Barnen grät"

Jordbävningen som inträffade vid 20-tiden, svensk tid, hade sitt centrum runt sju mil sydväst om Marrakesh. Jordskalv är relativt ovanligt i Nordafrika och enligt marockanska medier är det den kraftigaste som någonsin slagit mot bergsregionen.

— Vi kände en våldsam skakning och jag insåg att det var en jordbävning, säger Abdelhak El Amrani, i Marrakesh.

Såväl elen som telefonnätet gick ned under en kort stund berättar han. Han såg byggnader röra på sig och gick utomhus där många människor redan samlats.

— Alla var chockade och hade panik. Barnen grät och föräldrarna var upprivna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!