Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet. Arkivbild.
Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet. Arkivbild. - Foto: Moulaye Sayah/AP/TT

Rebellgrupp i krig mot Malis junta

En tidigare rebellgrupp i norra Mali, den tuaregledda alliansen CMA, anser sig befinna sig i krig mot militärjuntan som styr landet, enligt ett uttalande.


CMA, som söker självständighet från den maliska staten, uppmanar invånare att "gå ut i fält för att bidra till krigsinsatsen".

Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet, vilket sker efter en begäran från militärstyret som tog makten i samband med två kupper 2020 och 2021.

FN:s fredsinsatser i Mali startade 2013 för att förhindra ett jihadistiskt maktövertagande. Men Malis relation till FN har försämrats kraftigt efter militärkupperna. Efter det har juntan vänt sig allt mer mot Ryssland och de ryska Wagnerstyrkorna har anlitats för att bekämpa islamistisk extremism.

I sitt uttalande uppmanar CMA civila att hålla sig borta från "Wagner-terrorister".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!