Nasser Kanaani, talesperson vid Irans utrikesdepartement. Arkivbild.
Nasser Kanaani, talesperson vid Irans utrikesdepartement. Arkivbild. - Foto: Irans utrikesdepartement/AP

Fängslade amerikaner har fått lämna Iran

Fem amerikaner som frihetsberövats i Iran har lämnat landet med flyg. Frisläppandet är en del av ett bredare avtal mellan USA och Iran.


Avtalet mellan länderna innebär att de fem amerikanerna släpps i utbyte mot att Iran får tillgång till motsvarande cirka 66 miljarder kronor. Dessutom släpps fem iranier från fängelse i USA. Två av dem kommer enligt utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani att stanna i USA, landet inte har kommenterat uttalandet.

Båda länderna bekräftar på måndagseftermiddagen att amerikanerna har lämnat Teheran med ett qatariskt flygplan i riktning mot Doha.

— Ett qatariskt flygplan har lyft med de fem fångarna och två släktingar åtföljda av ambassadören i Qatar, uppger en källa inom Vita huset.

Nya sanktioner

Under eftermiddagen har även två av de frisläppta iranierna landat i Qatar. Samtliga fem har benådats av president Joe Biden.

I samma veva meddelas från amerikanskt håll att nya sanktioner införs mot Irans underrättelsedepartement och den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Pengarna det rör sig om är frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton, men som nu har förts över till Qatar som ett steg i avtalet.

Pengar för humanitära varor

Enligt Nasser Kanaani hoppades Iran få tillgång till medlen under måndagen.

— Om Gud vill kommer tillgångarna i dag att fullt ut kontrolleras av regeringen och nationen, sade Nasser Kanaani vid en tv-sänd presskonferens i Teheran.

Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i det, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

Alla fem amerikaner är enligt USA felaktigt fängslade.

TT
/
/
USA
Relaterat
Senaste nytt

Kina: Orealistiskt sluta med fossila bränslen

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

De slåss för sin framtid mot fiender som sjukdomar och förstörda livsmiljöer. Men nu har ett annat problem seglat upp som ett av de största framväxande globala hoten mot grodor, salamandrar och maskgroddjur, enligt en studie.

Lite uppåt på Asienbörserna

1 timme sedan
Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.