Nasser Kanaani, talesperson vid Irans utrikesdepartement. Arkivbild.
Nasser Kanaani, talesperson vid Irans utrikesdepartement. Arkivbild. - Foto: Irans utrikesdepartement/AP

Fängslade amerikaner har fått lämna Iran

Fem amerikaner som frihetsberövats i Iran har lämnat landet med flyg. Frisläppandet är en del av ett bredare avtal mellan USA och Iran.


Avtalet mellan länderna innebär att de fem amerikanerna släpps i utbyte mot att Iran får tillgång till motsvarande cirka 66 miljarder kronor. Dessutom släpps fem iranier från fängelse i USA. Två av dem kommer enligt utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani att stanna i USA, landet inte har kommenterat uttalandet.

Båda länderna bekräftar på måndagseftermiddagen att amerikanerna har lämnat Teheran med ett qatariskt flygplan i riktning mot Doha.

— Ett qatariskt flygplan har lyft med de fem fångarna och två släktingar åtföljda av ambassadören i Qatar, uppger en källa inom Vita huset.

Nya sanktioner

Under eftermiddagen har även två av de frisläppta iranierna landat i Qatar. Samtliga fem har benådats av president Joe Biden.

I samma veva meddelas från amerikanskt håll att nya sanktioner införs mot Irans underrättelsedepartement och den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Pengarna det rör sig om är frysta iranska tillgångar som förvarats på sydkoreanska konton, men som nu har förts över till Qatar som ett steg i avtalet.

Pengar för humanitära varor

Enligt Nasser Kanaani hoppades Iran få tillgång till medlen under måndagen.

— Om Gud vill kommer tillgångarna i dag att fullt ut kontrolleras av regeringen och nationen, sade Nasser Kanaani vid en tv-sänd presskonferens i Teheran.

Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i det, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

Alla fem amerikaner är enligt USA felaktigt fängslade.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!