Med ett leende på läpparna klev tre av de tidigare fängslade amerikanerna Siamak Namazi, Emad Sharghi och Morad Tahbaz av planet i Doha.
Med ett leende på läpparna klev tre av de tidigare fängslade amerikanerna Siamak Namazi, Emad Sharghi och Morad Tahbaz av planet i Doha. - Foto: Lujain Jo/AP/TT

Frigivna amerikaner tackar Biden efter utväxling

Fångutväxlingen mellan Iran och USA är genomförd. Fem amerikaner som frihetsberövats i Iran landade under måndagen på säker mark i Doha. Jag vill tacka president Biden och hans administration, som var tvungna att fatta några otroligt svåra beslut, säger Siamak Namazi, som suttit fängslad i åtta år.


"I dag kommer äntligen fem oskyldiga amerikaner som fängslats i Iran hem," säger president Joe Biden i ett uttalande efter att de landat i Doha.

På plats fanns USA:s ambassadör i Qatar, Timmy Davis, som mötte de tidigare fångarna med en kram när de klev av planet. I ett uttalande tackar en av männen, Siamak Namazi, president Biden och samtliga som bidragit till att utväxlingen till slut blev av.

— Jag skulle inte vara fri i dag, om det inte vore för alla er som inte tillät världen att glömma mig, säger Namazi.

Namazi greps 2015 och dömdes senare till tio års fängelse på grund av anklagelser om spionage. Alla fem amerikaner har enligt USA fängslats på felaktiga grunder.

Sex miljarder dollar

Frisläppandet av fem är en del av ett bredare avtal mellan USA och Iran.

Avtalet innebär att de fem amerikanerna släpps i utbyte mot att Iran får tillgång till motsvarande cirka 66 miljarder kronor. Dessutom har fem iranier benådats av Biden och släppts från fängelse i USA. Två av dem kommer enligt det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani att stanna i USA.

Samtliga iranier har dömts för att på olika sätt ha försökt dela och exportera hemligt material från USA till Iran, som elektronik och utrustning ämnade för militären.

Under eftermiddagen landade två av dem i Qatar.

I samma veva meddelas från amerikanskt håll att nya sanktioner införs mot Irans underrättelsedepartement och den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Pengar för humanitära varor

De omkring sex miljarder dollar det handlar om är frysta iranska tillgångar för köp av olja som förvarats på sydkoreanska konton.

Irans centralbankschef, Mohammad Reza Farzin, bekräftade på måndagen statlig television att man tagit emot 5,9 miljarder dollar.

Enligt USA ska pengarna endast kunna användas för humanitära varor som medicin och mat. Företrädare för den iranska regeringen har i stort sett instämt i det, även om vissa hävdat att det inte finns några begränsningar för hur pengarna kan användas.

TT
/
/
USA
Relaterat
Senaste nytt

Kina: Orealistiskt sluta med fossila bränslen

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

De slåss för sin framtid mot fiender som sjukdomar och förstörda livsmiljöer. Men nu har ett annat problem seglat upp som ett av de största framväxande globala hoten mot grodor, salamandrar och maskgroddjur, enligt en studie.

Lite uppåt på Asienbörserna

1 timme sedan
Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.