ICJ-domaren Joan Donoghue leder utfrågningen om huruvida Ukrainas anklagelser om ryskt folkmord ska tas upp.
ICJ-domaren Joan Donoghue leder utfrågningen om huruvida Ukrainas anklagelser om ryskt folkmord ska tas upp. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Rysk protest när kriget tas upp i Haag

Ryssland motsätter sig Ukrainas anklagelser om att landet planerat folkmord. Den väntade protesten kom när länderna på måndagen möttes i Internationella domstolen (ICJ) i Haag.


Enligt det ryska juristteamet är Ukrainas fall "hopplöst felaktigt och i strid med denna domstols mångåriga rättspraxis", och Ryssland hävdar att invasionen gjordes i självförsvar.

Fallet lämnades in av Ukraina kort efter Rysslands fullskaliga invasion. Enligt Ukraina har Ryssland "vänt folkmordskonventionen upp och ned" genom att använda falska påståenden om folkmord för att rättfärdiga sin fullskaliga invasion.

Ukrainas juridiska team ska svara under tisdagen och väntas då uppmana domare att gå vidare till utfrågningar.

Ukraina förde fallet till den Haagbaserade domstolen baserat på folkmordskonventionen från 1948, som både Moskva och Kiev har ratificerat.

I ett provisoriskt utslag från domstolen i mars 2022 beordrade domstolen Ryssland att stoppa fientligheterna i Ukraina, ett bindande rättsligt beslut som Moskva dock har förkastat.

På onsdag ska Australien, Kanada och samtliga EU-länder utom Ungern uttala sitt stöd för Ukrainas argumentation.

Ett utslag om huruvida domstolen ska ta upp fallet tros inte komma förrän om någon månad.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!