ICJ-domaren Joan Donoghue leder utfrågningen om huruvida Ukrainas anklagelser om ryskt folkmord ska tas upp.
ICJ-domaren Joan Donoghue leder utfrågningen om huruvida Ukrainas anklagelser om ryskt folkmord ska tas upp. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Rysk protest när kriget tas upp i Haag

Ryssland motsätter sig Ukrainas anklagelser om att landet planerat folkmord. Den väntade protesten kom när länderna på måndagen möttes i Internationella domstolen (ICJ) i Haag.


Enligt det ryska juristteamet är Ukrainas fall "hopplöst felaktigt och i strid med denna domstols mångåriga rättspraxis", och Ryssland hävdar att invasionen gjordes i självförsvar.

Fallet lämnades in av Ukraina kort efter Rysslands fullskaliga invasion. Enligt Ukraina har Ryssland "vänt folkmordskonventionen upp och ned" genom att använda falska påståenden om folkmord för att rättfärdiga sin fullskaliga invasion.

Ukrainas juridiska team ska svara under tisdagen och väntas då uppmana domare att gå vidare till utfrågningar.

Ukraina förde fallet till den Haagbaserade domstolen baserat på folkmordskonventionen från 1948, som både Moskva och Kiev har ratificerat.

I ett provisoriskt utslag från domstolen i mars 2022 beordrade domstolen Ryssland att stoppa fientligheterna i Ukraina, ett bindande rättsligt beslut som Moskva dock har förkastat.

På onsdag ska Australien, Kanada och samtliga EU-länder utom Ungern uttala sitt stöd för Ukrainas argumentation.

Ett utslag om huruvida domstolen ska ta upp fallet tros inte komma förrän om någon månad.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Lite uppåt på Asienbörserna

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

1 timme sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.