- Foto: Michael Gruber & TV4/Kalla fakta/TT

Svensk fångad som gisslan i Iran – föräldrarna vädjar om hjälp

Johan Floderus, 33, svensk EU-diplomat, fängslades som gisslan efter en semester i Iran 2022. I över ett år har Floderus suttit fängslad på det ökända Evinfängelset. Nu vädjar föräldrarna om hjälp för att få hem sonen.


I april 2022 var den svenske EU-diplomaten Johan Floderus, 33, på semester i Iran. När han sedan skulle åka hem greps han på flygplatsen Tehren misstänkt för spioneri. Chockbeskedet kom till familjen en söndagskväll efter påsk, enligt TV4:s Kalla fakta

– Det var fasansfullt. Jag bara kände vad som hänt. Jag skrek, säger mamman Kerstin Floderus till TV4:s Kalla fakta.

TV4:s kalla fakta avslöjade i maj att Floderus greps för att användas som gisslan i en fångutväxling med iranien Hamin Noury som dömts till livstids fängelse i Sverige för mord och grovt folkrättsbrott. 

Hungerstrejken i det ökända fängelset

Föräldrarna berättar att sonen sitter fängslad på det ökända Evinfängelset. Där har han hungerstrejkat för att få samtal hem. Efter hungerstrejken fick han ringa hem och då vädjade han att det måste göras mer för att han ska få återvända hem till Sverige igen. 

– Han har nog känt sig ganska ensam och att ingen har brytt sig på något sätt. Och så får det inte vara. Vi måste peppa honom allt vad vi kan, säger Kerstin Floderus till TV4:s Kalla fakta. 

Johan Floderus har endast fått ett videosamtal hem. Foto: TV4/Kalla fakta/TT

Föräldrarnas oro – efter insynen i fängelser 

Familjen har knappt kunnat ha kontakt med sonen men de få samtal som de har kunnat ha har gett föräldrarna insyn i fängelselivet. De berättar att Johan Floderus har suttit i isoleringscell i flera månader och ruttnat bort. Nu känner de oro för hur sonen kommer vara när eller om han kommer hem. 

– Vi är rädda för, om han ens kommer hem, vem är han då, kommer han ens att vara samma person?, säger systern Ingrid Floderus till TV4:s Kalla fakta. 

Källa: TV4:s Kalla fakta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!