Pennsylvanias demokratiske senator John Fetterman är känd för sin avslappnade klädstil. Här är han fotograferad tillsammans med president Joe Biden. Arkivbild.
Pennsylvanias demokratiske senator John Fetterman är känd för sin avslappnade klädstil. Här är han fotograferad tillsammans med president Joe Biden. Arkivbild. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Slappare klädkod i USA:s senat upprör

Är det respektlöst att rösta om statsbudgeten i hoodie eller ärmlös klänning? Majoritetsledaren Chuck Schumers beslut att slopa senatens klädkod har resulterat i en republikansk proteststorm – men också leenden.


Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2023 startade det 118:e kongressmötet.

Kongressen består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det republikanledda representanthuset sitter i nuläget 222 republikaner och 212 demokrater. En plats är vakant. Talman Kevin McCarthy leder arbetet.

I senaten har Demokraterna 48 platser och stöd av tre oberoende ledamöter, vilket ger partiet majoriteten. Republikanerna har 49 ledamöter. Majoritetsledare är New Yorkdemokraten Chuck Schumer.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år. Deras mandatperioder löper omlott, vartannat år tar omkring en tredjedel av senatorernas mandatperioder slut.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: USA:s kongress, House Press Gallery

— Senatorer kan nu välja vad de vill ha på sig i kammaren. Jag kommer fortsätta att klä mig i kostym.

Med de orden släppte New York-demokraten Chuck Schumer sina kollegors inre fashionistas – eller slashasar – fria. Beslutet innebär att senatens krav på "business attire", det vill säga formell klädsel som slips och kavaj för män och dräktliknande klädsel för kvinnor, inte längre gäller. Kammarens väktare ska därmed sluta att stoppa felklädda i dörren.

Sticker in huvudet

Många tolkar åtgärden som en eftergift gentemot den oberoende Arizonasenatorn Kyrsten Sinema, som ofta bär djärvt skurna knallfärgade klänningar, samt Pennsylvanias demokratiske senator John Fetterman. Den senare går nästan alltid klädd i luvtröja och shorts. Under sin tid som senator har han gjort det till vana att rösta från kammarens dörröppning genom att sticka in huvudet och göra tumme upp eller ner, men ha en fot kvar utanför.

Arizonas oberoende senator Kyrsten Sinema tillsammans med sin republikanske kollega Mike Lee, som representerar Utah. Fotot togs i senaten i juli.

Fetterman, som varit borgmästare i staden Braddock och tidigare i år öppet berättade om sin depressionsdiagnos, verkade dock lagom entusiastisk över reformen.

— Det är trevligt att ha möjligheten (att gå in i senaten i "vanliga" kläder), men jag tänker använda den sparsamt, sade i veckan han enligt amerikanska medier.

Respektlöst?

Hans republikanska kollegor var dock upprörda. I ett brev till Schumer, som Floridas Rick Scott skrivit och 46 av dem undertecknat, luftar de "utomordentlig besvikelse och bestämt ogillande" och manar honom att backa från beslutet.

— Vi bör bibehålla en viss värdighet i senaten. Att ta bort klädkoden sänker den, sade Maine-republikanen Susan Collins till tidningen USA Today efter att ha skojat om att hon kanske dyker upp i kammaren i bikini.

Floridaguvernören och presidentaspiranten Ron DeSantis var än mer upprörd.

— Respektlöst gentemot institutionen. . . Vi borde höja normen, inte sänka den, dundrade han.

Viktigare uppgifter

Det tog skruv på John Fetterman som kontrade med att twittra att han klär sig som DeSantis kampanjar.

— Vi har viktigare saker att jobba med än att fokusera på huruvida jag klär mig som en slusk, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Senatens klädkod har skapat rubriker tidigare. Detta bland annat 1993 då kvinnor fick grönt ljus för att bära byxor i kammaren och 2019, då armlös klänning och öppna skor tilläts, rapporterar NPR. Samma år öppnades även för religiösa huvudbonader.

Klädkontroversen blossar upp samtidigt som kongress har elva dagar på sig att få fram en budget, annars hotar nedstängning av USA:s statsapparat.

Missourisenatorn Josh Hawley är en av få republikaner som inte är särskilt upprörd över den slopade klädkoden. I veckan sågs han i senaten slipslös och i jeans och boots – de kläder han brukar ha när han reser mellan hemstaten och Washington DC, rapporterar AP. Arkivbild.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!