Utrikesminister Tobias Billström (M) höll Sveriges anförande vid FN:s generalförsamling i New York där han också mötte företrädare för muslimska länder och organisationer för samtal om koranbränningar.
Utrikesminister Tobias Billström (M) höll Sveriges anförande vid FN:s generalförsamling i New York där han också mötte företrädare för muslimska länder och organisationer för samtal om koranbränningar. - Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.


— Nej, vi var på samma middag men hade inte möjlighet att prata, säger Tobias Billström till TT om sin turkiske kollega.

Däremot fick Billström chansen att växla några ord med sin ungerske motsvarighet Péter Szijjártó. Han skrev nyligen ett varnande brev till Billström om ett fyra år gammalt videoklipp från UR som börjat cirkulera i ungerska medier igen, ett klipp om ungersk demokrati på nedgång. Enligt Szijjártó kan spridningen av sådana påståenden påverka Sveriges väg till Nato.

Träffade Ungern

Men enligt Billström var lägesrapporten från Ungern samma som tidigare i New York.

— Han bekräftade att Ungern inte kommer att vara sist ut att ratificera Sverige, säger Billström.

Och Billström har ännu ingen anledning att tro att Turkiet inte skulle inleda processen för ratificering i oktober, när det turkiska parlamentet öppnar igen.

Tobias Billström säger att han mött och samtalat med ett trettiotal företrädare för muslimska länder och organisationer under dagarna i New York.

Varit värdefulla

— Det har varit värdefulla möten och den här intensiva diplomatin gör ju också skillnad. Jag har i samtalen lyft fram att regeringen tar avstånd från islamofobiska manifestationer och att enskilda individers handlingar inte är representativa för vare sig stat eller majoritetsbefolkningen i Sverige, säger Billström.

Ett av de första mötena var med den islamiska samarbetsorganisationens OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha, som har en stående inbjudan att komma till Sverige.

Billström ägnade en betydande del av sitt anförande inför generalförsamlingen åt koranbränningar i Sverige, de skarpa reaktionerna på dem och villkoren för muslimer i Sverige. Han talade om bränningarna som respektlösa.

Skändningar

— Dessa skändningar utförs av extremister och provokatörer som vill så split mellan muslimer och icke-muslimer, sade Billström och tillade att dessa provokatörer inte ska få vinna.

— Genom åren har Sverige tagit emot ett stort antal muslimer och har strävat till att integrera dem och deras barn i samhället, sade Billström.

Han framhöll att religions-, mötes- yttrande- och demonstrationsfrihet är grundlagsfästa rättigheter i Sverige. Och de friheterna har tjänat Sverige väl, bidragit till sammanhållning och gjort Sverige till ett fritt och öppet land.

Men Billström nämnde också att regeringen har inlett ett arbete med att se över ordningslagen som reglerar polisens möjligheter att säga nej till möten.

Även om muslimska företrädare enligt Billström är måna om relationen till Sverige och uppfattar att Sverige tar deras kritik om kränkande bränningar på allvar återstår mycket arbete.

— Att vi har samtal är ett sätt att långsiktigt återställa, eller snarare reparera den skada på Sverigebilden som har uppkommit. Men det finns ingen quickfix för detta.

TT
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.