Täckta fönster, för att skydda mot attacker, på en skola i Kupiansk i nordöstra Ukraina. Bild från augusti i år.
Täckta fönster, för att skydda mot attacker, på en skola i Kupiansk i nordöstra Ukraina. Bild från augusti i år. - Foto: Bram Janssen/AP/TT

Charkiv: Skolan måste flytta under jord

Den första helt underjordiska skolan ska nu byggas i Charkiv, meddelar den östukrainska stadens borgmästare. "Sådana skyddade lokaler kommer att ge tusentals barn möjlighet att fortsätta sin utbildning på plats, till och med under robotattacker", skriver Ihor Terechov på meddelandetjänsten Telegram.


I de delar av Ukraina som drabbats värst av det ryska anfallskriget har mycket av undervisningen flyttats online, men det upplägget fungerar inte lika bra som när skolgången kan ske på plats.

I Charkiv rapporteras även "klassrum" ha inretts i tunnelbanestationer. Inför detta läsår handlar det om ett 60-tal klassrum, och undervisningen där kan sammanlagt omfatta upp till ungefär 1 000 elever.

TT
Senaste nytt

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

USA håller Osprey på marken

Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

2 timmar sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.