Nyligen demonstrerade människor på många platser i Europa för att hedra den 22-åriga iranskan Mahsa Amini som dog förra året efter att ha gripits av den iranska moralpolisen. Nu uppger en organisation för kurders rättigheter att en 16-årig iranska hamnat i koma efter att ha konfronterats av polisen i Teheran. Arkivbild.
Nyligen demonstrerade människor på många platser i Europa för att hedra den 22-åriga iranskan Mahsa Amini som dog förra året efter att ha gripits av den iranska moralpolisen. Nu uppger en organisation för kurders rättigheter att en 16-årig iranska hamnat i koma efter att ha konfronterats av polisen i Teheran. Arkivbild. - Foto: Mauro Scrobogna/AP/TT

Iransk flicka i koma – moralpolisen anklagas

En grupp som arbetar för kurders rättigheter, Hengaw, anklagar iransk polis för att svårt ha skadat en 16-årig flicka i Teherans tunnelbana.


Flickan, Armita Garawand, ska ha hamnat i koma och vårdas under bevakning på sjukhus efter att ha konfronterats av kvinnliga poliser med uppgift att upprätthålla moral och klädkoder.

Myndigheterna uppger att flickan svimmade av lågt blodtryck och att polisen inte har något med hennes tillstånd att göra.

Iranska myndigheter har hög beredskap för eventuella ökade sociala spänningar ett drygt år efter att 22-åriga Mahsa Aminis död när hon hölls i förvar av landets så kallade "moralpolis". Amini greps i september för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Hennes död ledde till flera månader av protester som skakat landets styre.

Enligt Hengaw ska Armita Garawan ha blivit allvarligt skadad efter att ha fysiskt attackerats av poliser vid en tunnelbanestation i huvudstaden Teheran. Gruppen uppger att ingen tillåts besöka henne på sjukhuset, inte ens familjen.

Flickans föräldrar har intervjuats av statliga medier i närvaro av högt uppsatta säkerhetstjänstemän, enligt uppgifterna.

Fallet har väckt uppmärksamhet i sociala medier.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!