Vid tillslag mot ett fartyg med iransk last beslagtog USA en stor mängd vapen och ammunition. Arkivbild.
Vid tillslag mot ett fartyg med iransk last beslagtog USA en stor mängd vapen och ammunition. Arkivbild. - Foto: US Central Command via AP/TT

USA skickar iranska kulor till Ukraina

USA har levererat ny ammunition till Ukraina. Den här gången handlar det om beslagtagna iranska kulor som ska användas mot ryska styrkor.


USA:s militär bekräftade sent på onsdagen att man vidarebefordrat en stor mängd av den ammunition som beslagtagits vid en räd mot ett fartyg med iransk last.

Insatsen i Omanbukten gjordes i vintras av amerikanska flottan i samarbete med fransk militär. Fartyget som bordades saknade nationalitetsflagg. Ombord fann militär över en miljon kulor avsedda för vapentypen Kalasjnikov.

Revolutionsgardet avsändare

Avsändare var enligt USA Irans revolutionsgarde och lasten skulle levereras till Huthirebeller i Jemen.

Abigail Hammock, talesperson för den amerikanska ledningscentralen Central command, bekräftar enligt AP leveransen av ammunition. Hon säger att det är första gången som beslagtagen krigsmateriel vidarebefordras.

Redan i juni ansåg den amerikanska försvarsledningen att USA hade "övertagit ägandet av ammunitionen" genom ett beslut som fattats av justitiedepartementet. Där fastslogs att det iranska revolutionsgardets tillgångar "förverkats" och därmed tillhör USA.

Många ryska vapen

En stor andel av den ukrainska militärens vapen är fortfarande av den ryska typen Kalasjnikov eller liknande med samma kaliber. Ammunitionen kommer därför väl till hands.

Även moderna vapen från Iran beslagtogs vid räden. Enligt nyhetsbolaget CNN finns planer på att leverera dem till Iran. Detta kan strida mot FN-beslut om att beslagtagna vapen ska förstöras.

Samtidigt finns en resolution av FN:s säkerhetsråd som förbjuder vapenleveranser till inbördeskrigets Jemen.

TT
/
USA
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

2 timmar sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

2 timmar sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

2 timmar sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.