Soldater tillhörande Irans revolutionsgarde vid en årlig militärparad. Arkivbild.
Soldater tillhörande Irans revolutionsgarde vid en årlig militärparad. Arkivbild. - Foto: Vahid Salemi

Källor: Iran hjälpte Hamas planera attack

Irans revolutionsgarde bistod Hamas och spelade en aktiv roll i planeringen av den storskaliga attacken mot Israel. Det uppger källor inom Hamas och Hizbollah för Wall Street Journal.


Enligt uppgifterna ska företrädare för revolutionsgardet slutgiltigt ha gett grönt ljus till attacken vid ett möte i Libanons huvudstad Beirut i måndags förra veckan.

Detta uppges ha varit kulmen på en serie möten mellan Iran och fyra Iran-stödda milisgrupper, bland dem både Hamas och Hizbollah.

Hamas överraskningsattack mot Israel i lördags beskrivs som den värsta i Israel på ett halvt sekel – den kom nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

USA har hittills uppgett att man inte sett bevis för att Teheran skulle ha varit direkt involverade, men en europeisk källa uppger för Wall Street Journal att man nåtts av samma uppgifter gällande Irans roll i planeringen.

Från iranskt håll säger man sig stå bakom attacken, men nekar till inblandning.

— Besluten som fattats av det palestinska motståndet är starkt självständiga och ligger helt i linje med det palestinska folkets intressen. Vi är inte inblandade i Palestinas svar eftersom detta helt och hållet är upp till Palestina självt, säger en talesperson för Irans sändebud till FN, till WSJ.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!