Nygrävda gravar på den lilla begravningsplatsen i Hroza. 59 människor uppges ha blivit dödade på en minnestjänst i en by som endast hade några hundra invånare. Bilden togs i söndags.
Nygrävda gravar på den lilla begravningsplatsen i Hroza. 59 människor uppges ha blivit dödade på en minnestjänst i en by som endast hade några hundra invånare. Bilden togs i söndags. - Foto: Alex Babenko/AP/TT

Fler dödsoffer i rysk begravningsattack

Dödstalet efter en rysk robotattack mot en minnestjänst i östra Ukraina är högre än tidigare rapporterat. 59 människor dödades när ett helt kafé jämnades med marken.


Tidigare hade det sagts att det var 52 människor som dödades i robotattacken mot den lilla orten Hroza, men flera personer saknades då ännu. Ett svårt identifieringsarbete har pågått under de senaste dagarna, enligt Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko.

Ukrainska kriminologer har samlat in dna-prover från anhöriga, enligt Klymenko. Dessa har sedan matchats mot kvarlevor som har hittats bland de rasmassor som återstår av det kafé där roboten slog ned.

Soldat begravdes

"Alla offren var lokalinvånare. Pensionärer, läkare, lantbrukare, lärare, entreprenörer. Alla är civila. Hela familjer med flera generationer dog", skriver Ihor Klymenko på meddelandetjänsten Telegram.

Det var i torsdags förra veckan som minnestjänsten ägde rum på kafét i Hroza i Charkivs län. En rysk Iskander-robot slog ned och jämnade byggnaden med marken. De flesta uppgifter, förutom de som kommer från ryskt håll, gör gällande att offren var i huvudsak civila. Anfallet kan därmed vara ett av de värsta krigsbrotten i Ukraina hittills.

Det var en ukrainsk soldat som begravdes i sin hemort och bland de närvarande fanns många kvinnor och barn, däribland den döde soldatens familj.

"Byn är borta"

Hroza hade före anfallet mellan 300 och 400 invånare.

— Hela byn är borta, som om ingen av dem någonsin hade existerat. Hela familjer dödades, sade en granne till familjen tidigare i veckan till nyhetssajten Meduza.

Ryssland har kommenterat händelsen genom sin FN-ambassadör Vasilij Nebenzia, som i ett framträdande i New York härom dagen beskrev den döde soldaten som en "högt uppsatt nationalist" och andra närvarande som dennes "nynazistiska kompanjoner". Han lade inte fram några bevis för att kafét skulle ha kunnat betraktas som ett legitimt militärt mål.

Den raserade kafébyggnaden i Hroza. I byggnaden fanns en butik och ett kafé. Bilden togs i söndags.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!