Rök stiger efter en explosion orsakad av ett israeliskt anfall, vid Gazas gräns mot Egypten.
Rök stiger efter en explosion orsakad av ett israeliskt anfall, vid Gazas gräns mot Egypten. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Mellanösternkrisen: "Egypten är inte svaret"

Israel uppmanar över 1 miljon människor i norra Gaza att evakuera "för sin egen säkerhet". Många undrar vad den regionala stormakten Egypten med gräns mot Gaza gör. Jag tror inte att någon kan övertyga Egypten om att ta sig an palestinierna, säger Dalia Abdelhady, docent i sociologi vid Lunds universitet.


Omfattande israeliska flyganfall pågår mot Gazaemsan, sedan den terrorstämplade rörelsen Hamas i lördags påbörjade en krigsattack mot Israel.

Hittills har över 1 900 personer dödats i de israeliska bombräderna, enligt palestinska hälsomyndigheter. Minst 447 av de döda är barn, uppger FN:s barnfond Unicef.

Som ytterligare ett svar på krigsanfallet släpper Israel inte igenom mat, vatten, elektricitet eller bränsle till Hamasstyrda Gaza. Dessutom tyder mycket på att en markinvasion är nära förestående.

Grannlandet Egypten har tidigare kunnat skicka humanitärt bistånd och förnödenheter till Gaza. Men i tisdags stoppades det efter att Israel genomfört flera flyganfall vid gränsen.

Israels militär (IDF) har uppmanat alla som bor i Gaza City-området – runt hälften av Gazaremsans drygt två miljoner invånare – att ta sig söderut "för sin egen säkerhet". Tidsfristen löper ut på lördagseftermiddagen.

Vill inte ta emot palestinier

Men en evakuering av palestinier från Gazaremsan till Egypten finns inte på kartan, enligt Dalia Abdelhady, docent i sociologi på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

— Från politiskt håll tror Egypten inte att det här är en korrekt lösning på problemet. De vill inte vara inblandade i våldet och de tycker att lösningen borde förbli inom Israel och Palestinas gränser, säger hon.

— Egypten har aldrig velat ta emot palestinska flyktingar och de palestinier som för närvarande finns i Egypten saknar alla former av medborgerliga rättigheter.

I ett tal vid en examensceremoni på en militärhögskola i Egyptens huvudstad Kairo sade president Abd al-Fattah al-Sisi att stora flyktingströmmar från Gaza till Egypten skulle innebära att den palestinska frågan upplöses.

— Det är viktigt för dess folk att förbli orubbligt och existera på sin mark, sade han.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild.

"Vill inte Palestinafrågan ska försvinna"

Sedan kriget startade har Egypten vidtagit "oöverträffade åtgärder" för att förhindra ett gränsintrång mot Gaza, säger en högt uppsatt egyptisk säkerhetstjänsteman till AP.

— De vill se till att palestinierna och den palestinska frågan lever vidare för alltid, så att människor kan kämpa för landet och göra något åt det. De vill inte att frågan ska försvinna, oavsett om detta är rätt ståndpunkt eller inte, säger Dalia Abdelhady.

Orsaken är att om man tar emot människor från Gaza blir det lättare för Israel att annektera området, vilket gör det omöjligt för palestinierna att återvända till sitt hemland, enligt Abdelhady.

Hon tror inte att någon kommer att kunna ändra Egyptens ståndpunkt. I stället borde omvärldens ansträngningar gå till andra metoder för att nå en lösning, påpekar hon.

— Det är en komplicerad fråga och Egypten är inte svaret.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!