Det ser ut att bli bråk om USA:s stöd till Israel och Ukraina sedan den nye talmannen i kongressens representanthus, Mike Johnson, har aviserat ett förslag som enbart gäller stöd till Israel, finansierat med besparingar på det amerikanska skatteverket. Arkivbild.
Det ser ut att bli bråk om USA:s stöd till Israel och Ukraina sedan den nye talmannen i kongressens representanthus, Mike Johnson, har aviserat ett förslag som enbart gäller stöd till Israel, finansierat med besparingar på det amerikanska skatteverket. Arkivbild. - Foto: David Becker/AP/TT

Strid om USA-stöd till Israel och Ukraina

Den nye talmannen för Representanthuset i USA:s kongress, republikanen Mike Johnson, aviserar ett förslag med omfattande stöd till Israel. Det matchar president Joe Bidens förslag för Israel men saknar de förslag om stöd till Ukraina och Taiwan som Biden lade fram utöver Israelstödet, i ett paket.


Det bäddar för strid, inte minst med Demokraterna, men också med både republikaner och demokrater i kongressen.

— Ett giftpiller som inte kommer att leda någonvart, är domen från den demokratiske senatorn Ben Cardin som leder Senatens utrikesutskott.

Cardin säger att Republikanerna måste inse att de inte kan komma med förslag från representanthuset som helt saknar stöd av demokraterna där.

Dömt på förhand

Till skillnad från i Representanthuset sitter demokraterna på majoriteten i Senaten och förslaget verkar dömt på förhand, enligt Politico. Det beror bland annat på att stödet till Israel, enligt Johnsons förslag, ska betalas genom neddragningar i budgeten för den amerikanska skattemyndigheten. Myndighetens ökade, redan beslutade höjda anslag var en viktig del av Joe Bidens stora paket för ekonomisk tillväxt och omställning.

Demokraterna i senaten och ledaren för Republikanerna där, Mitch McConnell, har tryckt på för ett paket som innehåller stöd till både Israel och Ukraina.

Legat nere

Striden bådar inte gott för kongressens möjligheter att enas om förslag som kan hindra en budgetnedstängning av amerikanska myndigheter i mitten av november. Förhandlingarna om det och allt annat har legat nere i flera veckor på grund av att den förre talmannen, republikanen Kevin McCarthy avsattes från sin post den 3 oktober. Det skedde på initiativ av ett antal kongressledamöter på den yttre högerkanten i det egna partiet, efter missnöje över en uppgörelse som sköt upp den hotande budgetnedstängningen till mitten av november.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!