Turkiet vill få till stånd en omedelbar vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Arkivbild.
Turkiet vill få till stånd en omedelbar vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Arkivbild. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Turkiet manar till vapenvila i Gaza

Turkiet vill få till stånd en omedelbar vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Det säger den turkiske utrikesministern Hakan Fidan under en presskonferens i Ankara tillsammans med sin iranske motsvarighet Hossein Amir-Abdollahian.


Turkiet och Iran uppmanar även länderna i regionen att hålla ett möte för att förhindra att kriget mellan Israel och Hamas sprider sig.

— Vi vill inte att den mänskliga tragedin i Gaza förvandlas till ett krig som påverkar regionens länder, säger Fidan under presskonferensen på onsdagen.

Enligt Turkiet hävdar Iran att "det finns starka indikationer på att andra väpnade element i regionen kan ingripa i konflikten om förhållandena inte förändras".

— Att få till stånd en vapenvila och fred har därför blivit än viktigare, uppger Fidan.

De båda ländernas utrikesministrar möts under onsdagen i den turkiska huvudstaden – dagen efter att den iranske utrikesministern träffat Hamas-ledaren Ismail Haniyeh i Qatar.

Under presskonferensen uppmanade den iranske utrikesministern också den muslimska världen att bojkotta israeliska produkter på grund av kriget mot Hamas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!