Rök stiger över Gaza City efter israeliska anfall under torsdagen.
Rök stiger över Gaza City efter israeliska anfall under torsdagen. - Foto: Abed Khaled/AP/TT

Israelisk militär har tagit sig in i Gaza City – uppger Netanyahu

Den israeliska militären (IDF) avancerar snabbt framåt i Gaza och har tagit sig in i Gaza City, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.


"Vi har haft imponerande framgångar och har passerat utkanterna av Gaza City", säger han i ett uttalande släppt av hans kontor, rapporterar BBC.

X, tidigare Twitter, skriver Netanyahu vidare att "ingenting kommer att stoppa oss. Vi rör oss framåt. Vi kommer att avancera och vinna".

IDF:s stabschef Herzl Halevi uppger att militären har omringat Gaza City och genomför insatser inne staden, rapporterar The Guardian.

— Våra styrkor är nu mitt inne i en markinsats, säger han enligt spanska EFE.

— Soldaterna strider i en tät och komplicerad stadsmiljö som kräver professionell stridskunskap och mod.

I lördags uppgav försvarsminister Yoav Gallant att IDF "gått in i nästa fas i kriget" och utökat sin markoperation i Gaza genom att stridsvagnar och infanteri sänts in som understöd till massiva attacker från luften och till havs.

Israel har uppmanat invånarna i staden, över en miljon människor, att evakuera söderut "för sin egen säkerhet". Uppmaningen har kritiserats av bland annat FN som varnar för en humanitär katastrof.

Enligt BBC uppger FN-organet Ocha att 117 000 människor har sökt skydd i stadens sjukhus.

Israel har genom storskaliga luftattacker mot framförallt norra Gaza sedan terrororganisationen Hamas attackerade Israel med blodiga attacker den 7 oktober och dödade minst 1 400 människor.

Mängder av kvarter har lagts i ruiner, framför allt i norra Gaza. Enligt en FN-uppskattning för två veckor sedan hade minst 30 procent av all bebyggelse i området förstörts eller skadats.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!